Hasanbegović o Bujancu u političkom angažmanu, o tome tko je koga zvao u koaliciju i zašto do toga nije došlo

Zlatko Hasanbegović, glavni tajnik Neovisnih za Hrvatsku, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao rezultate izbora za Europski parlament, prema kojima njegova stranka nije osvojila mandat.

Malo vam je nedostajalo do mandata. Jeste li analizirali u čemu ste pogriješili?

Ovo su prvi izbori na nacionalnoj razini na koje su Neovisni za Hrvatsku izašli. Cilj je bio jasan, utvrditi s kojim biračkim tijelom raspolažemo. Dobili smo solidan temelj. Posijano je sjeme, plodovi će se sigurno brati na parlamentarnim izborima. Kad se analiziraju rezultati, sukladno i organizaciji stranke i djelovanju, postigli smo u pojedinim područjima sjajne rezultate, i što je najvažnije u izbornim jedinicama, koje su ključne na parlamentarnim izborima, a to su Grad zagreb i deveta i deseta izborna jedinica.

Niste, dakle, pogriješili što niste išli u koaliciju? Zvala vas je i Ruža Tomašić, koja je osvojila najveći broj preferencijalnih glasova.

Gospođa Tomašić je postigla sjajan osobni rezultat, ja joj čestitam na tome. Ovo su bili izbori za Europski parlament, ovdje se nije odlučivalo o vlasti, ovo je neka vrsta predizbora za ključne, parlamentarne izbore. Svi politički akteri dobili su jasan uvid u svoju političku snagu i tema o kojoj me pitate, koja nikad nije bila sporna, na jasnim načelima, bez međusobnih ucjenjivanja, bez politike trgovanja mandatima, doći će na dnevni red uoči parlamentarnih izbora.

Jeste li i prije europskih izbora o tome razgovarali?

Bilo je načelnih razgovora. Razgovori se odvijaju svakodnevno sa svim političkim akterima koji se prepoznaju u vrijednostima koje mi zastupamo, no ni u jednom trenutku nismo željeli ponavljati stare obrasce predizbornog udruživanja po modelu rogova u vreći, ad hoc saveza, koji se raspadaju 24 sata nakon izbora. Mi želimo razgovarati o različitim oblicima suradnje na parlamentarnim izborima.

Kako komentirate činjenicu da je Velimir Bujanec bio u stožeru Ruže Tomašić?

Gospodin Bujanec, vi ili bilo tko drugi u medijskom prostoru, ima legitimno pravo iskazivati svoje preferencije. Političari ne vode uređivačke politike nijednog medija, mediji ne vode i ne uređuju politički smjer bilo koje opcije. Tu ne treba bilo što mistificirati. Mi se bavimo ozbiljnim stvarima, ovo su bili predizbori za prave parlamentarne ozbore.

Bruna Esih je u izbornoj noći rekla da uz takve prijatelje ne treba neprijatelje.

U politici nema nikakvih prijateljstava i neprijateljstava, mi smo svi odgovorni ljudi i zastupamo određena načela. Svrha političkih stranaka je da izlaze na izbore i nude svoje programe, a ne da egzistiraju samo na papiru i putem različitih koalicija parazitiraju u političkom životu. Ključan primjer je ono što se naziva Hrvatskom narodnom strankom.

Facebook Komentari