Marcelić: Plenkoviću je promakao dio političkih procesa; Lista je bila “Ruža i 11 patuljaka”; Priča o antikorupciji ima politički potencijal

Sven Marcelić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru komentirao je rezultate izbore za Europski parlament.

Prema rezultatima izbora, HDZ i SDP osvojili su po četiri mandata, Suverenisti, Amsterdamska koalicija, Živi zid te Mislav Kolakušić po jedan.

– Radi se o vrlo lošem rezultatu HDZ-a. Treće opcije su prošle dosta dobro, radi se o protestnim opcijama, a to su Živi zid te Mislav Kolakušić. Desnica, desnija od HDZ-a prošla je prilično dobro, unatoč rascjepkanosti. To je onaj dio glasača koji je razočaran postojećim kursom HDZ-a, kaže analitičar Sven Marcelić.

Marcelić smatra da će u HDZ-u biti izrazito nezadovoljni rezultatima, možda manje postotkom, a više brojem mandata.

– Drugi gubitnik je Most koji je krenuo kao protestna opcija, a sada su s obzirom na rezultat istisnuti s desnog spektra. Oni su u situaciji koja je dugoročno za njih pogubna. Oni će nakon svega biti najviše oštećeni.

HDZ i SDP su na ovim izborima vidjeli svoju snagu, a ovdje su se vidjeli i koalicijski potencijali.

– Kada se ulazi samostalno u izbornu utrku, mora se promatrati konstelacija. HDZ nakon što je otvorio nekoliko ideoloških frontova, otvorio je prostor desnici, a s druge strane nije se potrudio ničime ispuniti taj prostor nekim novim programom i sadržajima, nečim što bi privukao drugi bazen birača. To je također potvrda manjka političkog talenta i razumijevanja političke situacije. SDP je dobro procijenio da su druge opcije razmjerno slabe te su išli samostalno na izbore.

Hoće li ovaj rezultat kupiti mir Davoru Bernardiću?

– Rekao bih da hoće. Mislim da niti on sam ne shvaća kako se dogodilo to što se dogodilo. SDP ima četiri mandata, oni su negdje na poziciji koje su im i ankete davale posljednjih mjeseci. SDP-ov će problem biti da se rezultat na ljevici pokazao relativno slabim.

Što se tiče rezultata desnice, oni su dobro prošli.

– Možemo biti ironični i reći da je lista bila “Ruža i 11 patuljaka”. Kada pogledate njezin broj glasova, on je ogroman. Tomašić i Borzan su dobile najviše glasova, te se vidi ta dimenzija osobnog angažmana. One su bile najaktivnije i njihov se rad u Europskom parlamentu vidio. Pokazalo se da takva vrsta aktivnosti funkcionira. Tomašić se borila oko otoka, pomorstva, a Biljana Borzan s borbom za prava potrošača. HDZ-ovi zastupnici su već tamo imali problem određene nevidljivosti. HDZ kada je raskrstio s desnim krilom stranke, nije se ničim potrudio donijeti neke nove politike. Kada vidite njihovi listu, to je lista popriličnih anonimusa. Mislim da je to jedan od glavnih razloga njihovog neuspjeha. To je problem koji Plenković ima. Promakao mu je cijeli jedan niz političkih procesa. HDZ je odlučio stranačkim tehniciranjem i slabom listom ići u politički proces, a to je prošlo jako loše.

Marcelić dodaje da bi HDZ postigao bolji rezultat da je došlo do dogovora s Marijanom Petir, koja je samostalno osvojila više od četiri posto glasova.

Iznenađenje izbora je Mislav Kolakušić.

– Postoji određeno razočaranje prema establišmentu i mainstream strankama. Kolakušić je osoba koja si je našla idealan prostor. To su dobrim dijelom protestni glasovi. Vidljivo je da postoji jedna težnja da se otvori treća opcija u odnosu na mainstream pozicije. Priča o antikorupciji ima politički potencijal.

Živi zid je dosegnuo svoj zenit te sada imaju probleme s raznim bizarnim istupima te u njihov prostor dolaze neke druge političke opcije.

– Ovo što sada vidimo je realan doseg Živog zida.

Facebook Komentari