Vakula je opet dobio inspiraciju, veli da smo se prerano poveselili

Za razliku od mnogo toga drugoga što možemo birati, štoviše – i trebamo – vrijeme ne možemo! Osim da promijenimo mjesto boravka. A vjerojatno bi mnogi u Hrvatskoj poželjeli da se subotnje pretežno suho, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme zadrži dulje razdoblje i da barem malo popravi dojam ovog relativno hladnog i kišovitog svibnja, ponegdje i rekordnog. No, ništa od toga!

Potvrda prognoza još od utorka i najava nove promjene vremena su visoki koprenasti oblaci koji su tijekom subote sve češće zastirali nebo. Već od nedjelje opet diljem Hrvatske slijedi oblačnije, povremeno s kišom, koja će još češća i obilnija biti od ponedjeljka do srijede, kada će mjestimice biti i izraženijih pljuskova i grmljavine, pa i olujnih nevremena i tuče. Stoga će osim na pulskoj i splitskoj zračnoj luci, te u Komiži i Pazinu novih rekorda u svibanjskoj količini oborine biti još ponegdje. Na Jadranu će nekima probleme stvarati i često umjereno jugo, gdjekad i jako, a od četvrtka pak bura. Mnogi neće biti zadovoljni ni s novim padom temperature, znatnijim sredinom tjedna u kopnenom području.

No, u nedjelju će još biti relativno toplo, gdjegdje čak i toplije nego u subotu, pri čemu će najtoplije biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, uz poslijepodnevnu temperaturu mjestimice i višu od 27 °C. Nižu od one koju mnogi pamte iz prošlih svibanja, ali osjetno višu nego što smo imali u prvom dijelu svibnja, kada je najviša dnevna temperatura zraka ponekad čak bila niža od prosječne najniže za te dane. Mjestimične kiše povremeno će biti u južnijim krajevima i u gorju, a u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj kiša će uglavnom izostati. Nadam se i tuča, u onom ne meteorološkom smislu, te će “vječni hrvatski derbi” biti u mirnom ozračju pod starom krilaticom: “Dinamo i Hajduk dva su kluba bratska, njima se ponosi čitava Hrvatska.”

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi – prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji…

Nedjelja – relativno toplo i djelomice sunčano, ali ponegdje i kiša

Tomislav Kozarić: “U nedjelju poslijepodne će u Slavoniji, Baranji i Srijemu temperatura ponegdje dosezati i 26 °C, ali će oblaka biti više nego u subotu, osobito u drugom dijelu dana. Vjetar će većinom biti slab. Jutarnja temperatura oko 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj uglavnom suho i djelomice sunčano, uz postupan porast naoblake. Vjetar slab. Ujutro mjestimice moguća magla, a najniža temperatura bit će od 11 do 14 °C. Najviša dnevna od 24 do 26 °C.

Na zapadu zemlje već od jutra oblačnije. U gorju je poslijepodne moguć poneki pljusak, a na sjevernom Jadranu mjestimice malo kiše, uglavnom prema kraju dana. Vjetar slab južni, a na otvorenom moru slabo i umjereno jugo te malo do umjereno valovito more. Najniža temperatura od 9 do 12 °C, na sjevernom Jadranu od 14 do 17 °C, a najviša od 20 do 24 °C.

Podjednaka onoj na sjevernom Jadranu bit će temperatura i u Dalmaciji, gdje će biti umjereno do pretežno oblačno. Poslijepodne i osobito navečer velika je vjerojatnost za mjestimičnu kišu ili lokalni pljusak s grmljavinom. Zapuhat će umjereno do jako jugo, uz porast valovitosti mora, pogotovo na otvorenome.

I na jugu Hrvatske umjereno do znatno oblačno, u drugom dijelu dana mjestimice s kišom ili ponekim pljuskom. Puhat će slabo do umjereno jugo uz malo do umjereno valovito more. Jutarnja temperatura od 14 °C u zaobalju do 18 °C na otocima, a danju od 22 do 24 °C.”

U novome tjednu svibanj nastavlja “po svom”…

“U prvom dijelu idućeg tjedna na kopnu promjenljivo do pretežno oblačno i nestabilno, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Lokalno može biti i obilnije kiše, ponajprije na zapadu, dok je jače nevrijeme vjerojatnije na istoku. Ujutro je moguća i magla. Vjetar slab, u utorak do umjeren južni i jugozapadni. U istočnoj Hrvatskoj bit će i dalje razmjerno toplo, a u zapadnim krajevima dnevna će temperatura biti niža. U srijedu i osobito četvrtak posvuda svježije, a stabilnije i toplije se nazire prema kraju idućeg tjedna.

I na Jadranu promjenljivo, u ponedjeljak i pretežno oblačno, uz povremenu kišu, ponegdje i izraženije i obilnije pljuskove i grmljavinu. Puhat će umjereno do jako jugo, koje će u srijedu na sjevernom dijelu okrenuti na buru. I dalje razmjerno toplo iako će dnevna temperatura do srijede biti još niža nego u nedjelju, pogotovo na sjevernom Jadranu. U drugom dijelu tjedna najvjerojatnije sve sunčanije i toplije, ali uz buru, ponegdje i jaku.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” u nedjelju će u unutrašnjosti biti visoka koncentracija peluda trava, a na Jadranu, osim ponegdje trava, bit će i visoke koncentracije peluda drveća i korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u nedjelju će u južnijim hrvatskim krajevima biti većinom umjeren, a u sjevernijim krajevima visok, pa ako ste osjetljivije kože – kvalitetno se zaštitite, a i smanjite boravak na suncu od 11 do 16 sati, piše HRT.

Facebook Komentari