Trump rekao da vjeruje Kim Jong-unu

Američki predsjednik Donald Trump objavio je na Twitteru da i dalje vjeruje sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu, unatoč zastoju pregovora u nuklearnom programu i nedavnom ispitivanju oružja Pjongjanga.

– Sjeverna Koreja je lansirala nekoliko komada manjeg oružja, što je uznemirilo neke u mojoj zemlji i drugdje, ali ne i mene, objavio je u poruci na Twitteru Trump koji trenutačno boravi u posjetu Japanu. “Vjerujem predsjedniku Kimu da će održati obećanje koje mi je dao”, dodao je.

Američki predsjednik je usto rekao da se nasmijao na uvrede sjevernokorejske službene novinske agencije KCNA-e na račun bivšeg potpredsjednika Joea Bidena kojeg je nazvala “kretenom” i “glupanom s niskim kvocijentom inteligencije”, nakon kritike koju je potonji uputio Kimu. “Možda je to neki znak namijenjen meni?”, upitao se Trump.

Sjeverna Koreja je početkom svibnja u nepunih tjedan dana ispitala dvije rakete kratkog dometa, što je bilo neočekivano nakon početka politike popuštanja napetosti na Korejskom poluotoku gdje su 2018. počeli pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom i balističkom programu.

Prvi summit Trumpa i Kima u lipnju 2018. u Singapuru završio je zajedničkom izjavom o “potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka”, što je bila nejasna formulacija pa su je dvije strane različito tumačile. No drugi susret na vrhu u Hanoiju u veljači završio je velikim neuspjehom. Nakon toga Kim je optužio Washington da pristupa pregovorima s figom u džepu i zatražio da SAD promijeni pristup, piše HRT.

Facebook Komentari