Predsjednica sudjelovala na 17. Susretu sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu „Mali križ-Velika žrtva“

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović položila je cvijeće na spomeniku „Prekinuto djetinjstvo“ u Slavonskom Brodu, gdje je sudjelovala na 17. Susretu sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu „Mali križ-Velika žrtva“.

U svojem prigodnom obraćanju, predsjednica Grabar-Kitarović uputila je pozdrave svim nazočnima, osobito obitelji djece poginule u Domovinskom ratu. „Od svih žrtava koje smo podnijeli za slobodu, žrtva te naše drage djece najveća je žrtva“, istaknula je, zahvalivši Zajednici udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata te drugim braniteljskim i stradalničkim udrugama na 17. okupljanju kako bi se obnovilo sjećanje na djecu u Domovinskom ratu, od kojih samo u Slavonskome Brodu dvadeset osmero.

„To je zločin za koji nažalost nitko nije odgovarao. To je zločin zbog kojega se kao država moramo crvenjeti od stida jer nismo dovoljno učinili da krivce privedemo pravdi niti smo dovoljno pokazali koliko nas boli ova rana. Moramo isto tako priznati da nismo dovoljno glasno govorili kako su te djevojčice i ti dječaci bile najnevinije žrtve velikosrpskih osvajačkih aspiracija prema Hrvatskoj i mržnje prema hrvatskom narodu, koja je nažalost desetljećima usađivana u one koji su bez imalo srca i savjesti ispaljivali granate i bacali bombe na našu djecu, žene i starce“, kazala je Predsjednica Republike.

Dodala je kako smo unatoč tome sjedinjeni u zajedništvu bola za našu djecu, ali i u zajedništvu ljubavi za našu domovinu. „Želimo dostojanstveno sjećati se i moliti za našu djecu. No ne smije se ostati samo na tome. Zato apeliram da se što prije uputi u proceduru prijedlog Zakona o civilnim žrtvama rata. Ne ulazeći u pojedinosti njegova sadržaja, smatram da kao država moramo naći način kako s poštovanjem vrednovati žrtvu izgubljenih života i zdravlja civilnih žrtava velikosrpske agresije, čiji su životi, posebice životi ove djece, ugrađeni u slobodnu i neovisnu Hrvatsku jednakom vrijednošću kao i životi hrvatskih branitelja“, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

„I dok obnavljamo spomen na našu poginulu djecu, želimo gledati u budućnost. Prije svega radi njih imamo obvezu učiniti sve da ova naša draga domovina snažno zakorači, ne u bolje sutra, nego u bolje danas“, zaključila je Predsjednica.

Facebook Komentari