0.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ospice u Hrvatskoj, Markotić: Gdje god postoje necijepljene osobe, postoji i opasnost...

Ospice u Hrvatskoj, Markotić: Gdje god postoje necijepljene osobe, postoji i opasnost od epidemije

U Splitsko-dalmatinskoj županiji pojavile su se ospice, i to dva slučaja, na Hvaru i u Solinu, oba ovaj tjedan. Kako nam je potvrđeno iz splitske bolnice, gdje su pacijenti zbrinuti, zdravstveno stanje im je dobro i nemaju pogoršanja.

U gotovo svim zemljama u našem okružju ima mnogo oboljelih – zabilježene su stotine slučajeva u BiH, tisuću je zaraženih u Makedoniji, oboljelih ima i u Sloveniji, Italiji, Austriji te Njemačkoj. U Hrvatskoj je, zbog turističke sezone, rizik od epidemije pojačan.

Gdje god postoje necijepljene osobe, postoji i opasnost od epidemije, upozorila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prof. dr. sc. Alemka Markotić za Temu dana HTV-a.

– Pada broj procijepljenih i to je razlog zbog čega se ovakva jedna visoko kontagiozna i opasna bolest, a za koju imamo stopostotnu zaštitu, ponovno javlja i ponovno pravi probleme – kaže Markotić, ističući kako svjedočimo padu procijepljenosti, osobito velikom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali na prvom mjestu u Dubrovačko-neretvanskoj. Iza toga slijede Osječko-baranjska i Primorsko-goranska.

Virus ospica je visokim postotkom zahvaljujući učinkovitoj kampanji cijepljenja do devedesetih godina stavljen pod kontrolu, sve do zadnjih šest-sedam godina, kada se ponovno javlja. Povremeno bi se pojavili, kaže Markotić, “uvezeni” slučajevi, no ne bi se širili zbog dobre procijepljenosti stanovništva.

Epidemija ospica već mjesecima traje u Sarajevu. Dr. Siniša Skočibušić, infektolog iz Sveučilišne bolnice u Mostaru, kazao je za Temu dana da je do 17. svibnja ove godine zabilježeno 958 registriranih bolesnika, piše HRT.

Ospice su opet u Hrvatskoj, cijepite se, turistička sezona rizik je za izbijanje epidemije

Najnovije

Još iz rubrike