Potpredsjednica DIP-a: Medije koji krše izbornu šutnju prijavit ćemo DORH-u, evo kolike su kazne

Ad

Potpredsjednica DIP-a, Vesna Fabijančić Križanić, gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala pravila predizborne šutnje, kao i kako pravilno glasati na predstojećim europskim izborima.

“Mi smo veliki dio posla obavili, DIP najviše radi kad nije pred televizijskim kamerama. Cijeli izborni materijal je gotov. Izborna promidžba završava danas u ponoć, nastupa izborna šutnja, koja traje do nedjelje, 26. svibnja, u 19 sati”, rekla je Fabijančić Križanić.

“DIP će u tijeku sutrašnjeg dana podijeliti izborne materijale biračkim odborima i glasanje može početi 26. 5. u 7 ujutro”, dodala je.

Istaknula je da glasanje prvo počinje u Australiji, u Sydneyju i Canberri, i to sutra u 23 sata po hrvatskom vremenu. “Zadnje biračko mjesto zatvara se u Los Angelesu u ponedjeljak ujutro u 4 sata”, rekla je Dabijančić Križanić.

Potpredsjednica DIP-a rekla je da će se zbog europskih pravila čekati na objavu rezultata. “Čekat će se zbog europskih pravila, na osnovi odluke Europske unije iz lipnja prošle godine da se ne mogu objavljivati rezultati dok se ne zatvori zadnje biračko mjesto, a ono će biti u Italiji u 23 sata. Tada će krenuti objava rezultata od strane DIP-a. Oko 20 satki će DIP objavljivati na stranici koja biračka mjesta su obrađena i koja je bila izlaznost na tim biračkim mjestima, bez rezultata izbora”, rekla je.

Uputila je i kako pravilno glasati na izborima.

“Važeći listić će biti kad birač zaokruži ili označi da se na nedvojben način može znati za koju listu je glasao. Zaokružit će redni broj liste za koju želi glasati i na njoj može zaokružiti jednog kandidata kojem će dati preferenciju. Ukoliko na jednoj listi zaokruži samo kandidata, a ne listu, tada je to također važeći listić, a glas se pribrojava i listi. Neće biti važeći ako se, primjerice, zaokruži više od jednog kandidata ili jednu listu, a kandidata s druge liste”, rekla je Fabijančić Križanić.

Komentirala je i Hod za život, koji će se održati u subotu, kad je na snazi izborna šutnja.

“Mi u DIP-u ne možemo zabraniti da nevladine udruge ili organizator nekog skupa, koji nije izborni sudionik, ne održava na određeni dan, pa makar to bilo i izborna šutnja, svoju manifestaciju. Ne može se dogoditi da se preferira bilo koji kandidat ili da se objavljuju njegove fotografije”, rekla je potpredsjednica DIP-a.

Upitana znači li to da kandidat, koji dođe na okupljanje, neće biti kažnjen za kršenje šutnje, a mediji, koji prenesu njegovo prisustvo, hoće, Fabijačnić Križanić kazala je da će – “možda biti kažnjivo, a možda i neće”. “Ovisi kako će biti snimljeno, hoće li biti što izrečeno, i tako dalje. Prekršajne kazne za kršenje su između sto i petsto tisuća kuna, a DIP će to prijaviti Državnom odvjetništvu, koje je ovlašteni podnositelj optužnog prijedloga”, kazala je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva.

Što se tiče ukidanja instituta izborne šutnje, za koji se Fabijančić Križanić slaže da je zastarjeli model, istaknula je da je stvar politike, koja treba odrediti treba li izbornu šutnju ukinuti ili ne.

“Postoji puno graničnih slučajeva i nelogičnosti”, rekla je.

Facebook Komentari