Može li kriza u Austriji utjecati na izbore za Europski parlament

Konzervativni austrijski kancelar Sebastian Kurz jučer je smijenio ministra unutrašnjih poslova krajnje desnice Herberta Kickla nakon objave kompromitirajućeg videa za njegovu Slobodarsku stranku (FPOe), nakon čega su svi ministri iz te stranke dali ostavke.

To se dogodilo nakon tri dana političkog kaosa nakon što je u petak, nekoliko dana prije europskih izbora 26. svibnja objavljen video iz 2017. u kojem šef FPOe-a Heinz-Christian Strache ruskoj poduzetnici nudi političke usluge u zamjenu za stranačke donacije.

Svi ministri Slobodarske stranke, manjeg partnera austrijske koalicijske vlade, su nakon toga dali ostavke, kako je to stranka obećala ranije ukoliko Kickl bude smijenjen.

Strache, saveznik Francuskinje Marine Le Pen i Talijana Mattea Salvinija, dao je u subotu ostavku na mjesto vice-kancelara i šefa stranke nakon 18 mjeseci koalicije s Kurzom.

O političkoj krizi u Austriji jutros su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali gosti – glavni urednik Euractiv.com Željko Trkanjec i prof. dr. sc. Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

Željko Trkanjec kaže kako ga ovakav razvoj događaja u Austriji nije iznenadio.

– Ovo je treći puta da Slobodarska stranka ulazi u vladu i svaki put izlazi iz nje u nekoj vrsti skandala. Dakle svaki puta kada Pučka stranka mora formirati vladu s nekom drugom strankom izabere njih, objasnio je Trkanjec dodavši da je problem sa Stracheom što je on klasični primjer nacionalista, populista i ekstremista.

– Oni tvrde da su čisti, najbolji, da će zamijeniti etablirane stranke, da bi se nakon svega toga pokazalo da su oni jednako tako korumpirani, kao i oni drugi, ustvrdio je. Kaže kako je najzanimljivije u ovom slučaju što Strache niti u jednom trenutku nije negirao činjenicu da je razgovarao s ruskom gospodarstvenicom i da je rekao što je rekao, već je samo ponavljao da mu je sve podmetnuto.

Kompromitirajuća snimka je iz lipnja 2017. godine, a objavljena je tek sada. Prof. Goran Bandov kaže kako vjeruje da ovo nije jedini snimak i da nije jedini koji se tiče Slobodarske stranke. Zašto je snimka objavljena baš u ovom trenutku?

– Populističke stranke snažno rastu. Slobodarska stranka je jedna od najjačih populističkih stranaka u Europi, zajedno sa Salvinijevom Ligom i Orbanovom strankom. U pitanju je jedna nova politička fronta koja će sada, uoči europskih izbora, biti značajno uzdrmana, smatra Bandov, piše HRT.

Facebook Komentari