Užas u Sisku: Mjesecima se širi epidemija karakteristična za 19. stoljeće, svi šute, roditelji nisu službeno obaviješteni

Mjesecima traje epidemija svraba u Sisku. Zaraženih ima u vrtićima, školama, domu umirovljenika.

Bolest nije opasna po život, ali je izrazito neugodna i rijetka je u suvremenom društvu. Ekipa Dnevnika Nove TV bila je u Sisku provjeriti kako je moguće da se problem toliko dugo ne rješava.

Vec treću godinu zaredom u zimskim mjesecima počinje epidemija svraba u Sisku i protegne se do proljeća. Svrab ili šuga oboljenje je kože koje uzrokuje parazit.

“Čula jesam i ne mogu vjeorvati da se to opet pojavilo. Kao u vrijeme rata. Ne znam je li higijena u pitanju, što se događa, ali meni je to strašno”, kazala je Angela.

Mnogi su mislili kako je ova bolest gotovo iskorijenjena. Ne sjećaju se svraba prije pretprošle godine.

“Bilo je to stvarno davno, ne sjećam se”, kazala je Željka Bilač, ravnateljica Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakscinskog.

Svraba najviše ima u vrtićima
Od prošlog tjedna ni ta škola nije pošteđena. Iako je zabilježen samo jedan slučaj. Svraba i dalje najviše ima u vrtićima.

U jednom od vrtića je čak 15 slučajeva zabilježeno u zadnjih dva mjeseca. No ravnateljica se opravdala službenom spriječenosti i nije htjela komentirati navedeno.

Roditelji su ogorčeni. Djeca im već dva mjeseca ne idu u vrtić. Iako ga i dalje plaćaju, ali u pola cijene.

Oni sami, što zbog straha od osude male sredine, što zbog srama, nisu htjeli pred kamere. Neki su napravili sve po uputama epidemiologa, dok su se neki roditelji očito na upute oglušili pa epidemija traje i traje.

“Mi rješavamo svrabca, odnosno, uništavamo, ubijamo svrabca na koži s karbicidnim preparatima, međutim sam taj tretman nije dovoljan ukoliko se kod kuće ne napravi sve ono što preporučamo s posteljinom, odjećom, igračkama… Dakle kuća se mora generalno očistiti, sva odjeća se mora oprati na temperaturama iznad 60 stupnjeva”, upozorava dr. Sonja Pajter, epidemiologinja.

Za neke je to očito bilo previše posla. Zato se svrab proširio i u Dom za starije. Oni su zbog toga otkazali priredbe, kupili svu novu posteljinu, temeljito dezinficirali 12.000 kvadrata, fotelje i kauče izolirali. Svrab ih je stajao više od 50.000 kuna.

“Mi smo javna ustanova, u dom dolazi puno ljudi, korisnici idu u bolnicu, zaraza je došla izvana”, tvrdi Ružica Čakširan, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Sisak.

Roditelji nisu službeno obaviješteni

U obližnjem vrtiću još nema zabilježenih slučajeva, ali roditelji nisu ni službeno obaviješteni da se u gradu, pogotovo među vrtićkom djecom, širi zaraza. “Nisu mi ništa rekli o svrabu”, kazala je Angela iz Siska.

“Nešto sam načula, ali moja djeca idu ovdje u centru u vrtić, koliko znam ovdje nema slučajeva”, dodaje majka Tamara.

Svrab neće proći sam od sebe pa liječnici apeliraju na zaražene da se jave, ali onda i obavezno provedu sve upute o čišćenju i prokuhavanju.

Jer, sramotno je da se u gradu u kojem planiraju graditi svemirski centar širi zaraza iz 19. stoljeća, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari