Grad Bjelovar omogućio građanima da vide baš sve troškove

Ad

Od kave i uredskog materijala do plaća, dnevnica i hotelskih troškova zaposlenika – sve što se potroši građani od danas mogu vidjeti putem internetske aplikacije transparentnost.bjelovar.hr.

– 24 sata mogućnost kontrole, mislim da je to jedna sasvim nova dimenzija u ophođenju političara prema građanima i mogućnosti koje građani dobivaju prema onima koje su izbrali, kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Prema istraživanjima Instituta sinergije znanosti i društva, koji je s Bjelovarom razvio aplikaciju, 90 posto stanovnika Hrvatske smatra da je korupcija vrlo raširena u lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

I to je motiviralo bjelovarske gradske oce da se još više otvore javnosti.

Tako su javnosti dostupni troškovi svakog zaposlenika Gradske uprave – dovoljno je u tražilicu upisati njegovo ime ili OIB.

– Znači, moja bruto plaća, moji doprinosi, prijevoz. Ukupan iznos koji ja tu u mjesec dana kao djelatnik potrošim. Time grad Bjelovar želi postići najvišu razinu transparentnosti, vratiti povjerenje građana u politiku i institucije te potaknuti ostale u Hrvatskoj da krenu njegovim stopama, kaže viša stručna suradnica za financije i javne prihode grada Bjelovara Snježana Petreković, piše HRT.

Facebook Komentari