Stručnjakinja analizirala ponašanje Predsjednice RH u Kanadi: Sjajno se uklopila

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je povijesni posjet Kanadi. Bio je to prvi državni posjet toj zemlji od neovisnosti, a usput smo doznali i mnoge detalje iz privatnog života predsjednice Republike.

Pratio ju je suprug Jakov, a hrvatski predsjednički par na svakom je susretu dočekan s počastima i vrlo srdačno. Ovo njezino putovanje nije donijelo konkretne poslove, ali Grabar-Kitarović svakako je utvrdila prijateljstvo Hrvatske i Kanade. Kako bi bolje analizirali takvo opuštenije izdanje predsjednice, RTL-u pomogla je politička analitičarka Ankica Mamić.

“Dio je to kulture zemlje u koju je došla. Na sjevernoameričkom kontinentu ljudi su bitno spontaniji nego u Europi. Dobro je to prepoznala i sjajno se uklopila.”

Papa ju je nazvao generalicom, na sportskim se događajima potvrdila kao vatrena navijačica i u svijetu su je očito zapamtili.

“Zapažena je i dosta je dobro krenula u vlastitu promociju. Jako se dobro brendirala na nogometnom prvenstvu, koje je jedan od najgledanijih događaja u svijetu. Više nego aktivno sudjelovala je u svim događajima. U svakom slučaju, postala je jako poznata. Evo, bila sam na Šri Lanki i kad sam predala putovnicu, odmah su je spomenuli i rekli mi da imam prelijepu predsjednicu.”

Iako kampanju još nije službeno objavila, čini se da ona traje već neko vrijeme. Barem tako sugeriraju putovanja i javni nastupi.

“Dobro se obraća ciljanoj publici. Njezin je mandat od samog početka bio okrenut običnom čovjeku, a ne građanskoj eliti. Sva njezina komunikacija uperena je u tom smjeru. Neformalne izjave, i one koje djeluju spontano, idu u tom smjeru. Kad govori o psu, suprugu… kad se otvara, daje tako jednostavnu sliku o sebi i svom životu. Ali, kakva će kampanja biti, znat ćemo kad se službeno pojavi drugi kandidat. Iako, mislim da svi oni koji se spominju ne mogu pobijediti.”

Zanimljivo je da svoje dužnosti ponovno obavlja uz supruga Jakova, koji kao da je neko vrijeme bio isključen.

“Nije ga bilo u Rusiji na nogometu, gdje bismo ga očekivali. Što se Kanade tiče, to je dio protokola i potpuno normalno.”

Kao takva, očito se obraća određenom biračkom tijelu, no tako nešto u ovoj ranoj fazi ipak lakše prepoznaje stručno oko.

“Krenut će u kampanju s najnižom potporom koju je neki predsjednik dosad imao pri službenom ulasku u kampanju. Rekla bih da ide uširoko, želi biti predsjednica “iz naroda” i njezina je komunikacija usmjerena toj jednoj širokoj populaciji u desnom centru i desno. Lijevo, objektivno, nema šanse, niti će tamo tražiti glasove. Njezina je sreća da s lijeve strane nema kandidata koji bi je ugrozio. Milanović, koji se često spominje, sigurno je ne može dobiti”, zaključila je Ankica Mamić, piše RTL.

Facebook Komentari