Salvinijev govor je pokazao da želi da njegov novi klub bude mainstream

Politologinja Aleksandra Šućur gostovala je uživo iz Milana u emisiji Točka na tjedan. Komentirala je predizborni skup Mattea Salvinija u Milanu te se osvrnula i na predizborni skup HDZ-a na kojem je prisustvovala Angela Merkel.

U Milanu smo imali prilike vidjeti skup stranke Lega, na kojem je Salvini okupio čelnike ekstremne desnice iz 11 zemalja. Mislite li da je taj skup bio uspješan?

“Ja mislim da je Salvinijev skup bio uspješan. On će sigurno mobilizirati velike mase.”

Salvini se obratio svim slojevima društva u svom govoru.

“Ono što treba znati o Salviniju jest da je on savršeni komunikacijski stroj. On je u politici već 25 godina, on zna kako se pravi politika vrata do vrata – dijeliti letke i praviti plakate i savršeno zna kako će se kome obratiti. Lega je sama po sebi jedan skup kontradikcija i važno je znati da je to najstarija stranka u Italiji. Kad je Salvini preuzeo stranku, ona je bila na 4 posto, a sada je na više od 36 posto. On je postigao takav uspjeh zbog toga što se u Italiji centar desnica na izborima u Italiji prezentira kroz zajedničku listu. Dosad je lider u toj utrci bio Berluscconi, no sad se pokazalo da birači žele mlađu osobu i dobrog komunikatora kao što je Salvini. Salvinijev govor je pokazao da želi da njegov novi klub bude mainstream.”

Salvini je poručio da oni nisu nacionalisti i ekstremni desničari nego da su oni koji uništavaju Europu upravo Merkel, Macron i oni koji trenutno vladaju Europom.

“Salvini je pokazao svoju finu stranu. Mi znamo da on nema samo finu stranu, nego i vrlo diskutabilne strane. On je imao govor koji je projicirao u budućnost, koji je okrenut radnicima i siromašnima. U HDZ-u imate tribine koje su bile blindirane i to se vidjelo, na njima su bili samo članove stranke. Salvini je s druge strane imao skup u svom gradu, na trgu i mobilizirao je i ljude iz okolnih mjesta u Italiji.”

Znamo kakvu politiku prema migrantima Salvini provodi. U Italiji, Lega se zalaže za raspodjelu tražitelja azila po zemljama EU. U kojem će smjeru ići ta politika ako oni ostvare većinu u Europskom parlamentu?

“Sve se vrti oko toga da se mobiliziraju građani i članstvo i dati im neki konkretan povod zašto bi trebalo izići na izbore. Sadržaja je u ovim kampanjama nedostajalo, dok je Salvini primjerice dao dosta sadržaja. Veliki je utisak da je Italija ostavljena sama sebi i da EU nije riješila problem migracija te da će to biti pitanje kojim će se pozabaviti ukoliko dođu na poziciju moći u EU parlamentu.”

Facebook Komentari