Pejčinović Burić: Osoba koja je podigla desnicu u Bleiburgu odbila je našu pomoć

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je Zagreb i boravila na predizbornom skupu HDZ-a, što je bila snažna poruka biračima najjače hrvatske političke stranke, kao i onim neodlučnima, a na samom kraju i Hrvatskoj. O tome je u RTL Danas progovorila ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

“Prije svega, mislim da je to jedan veliki znak Hrvatskoj kao potvrda dvije i pol godine ustrajnog rada na intenziviranju odnosa s Hrvatskom. To je dobar znak da je vrijeme odlično uloženo. Mislim da je to ujedno i prepoznavanje Hrvatske, ali i premijera Plenkovića te HDZ-a kao stranke koja podržava ono o čemu se govorilo u Ciboni. To je Europa kao projekt mira, blagostanja i prosperiteta”, naglasila je Pejčinović Burić.

Na samom skupu premijer je bio u dosad neviđenom izdanju, što je mnoge iznenadilo.

“Pokazao se kao lider pobjedničke stranke i to je prava mjera za kraj kampanje. Nije me iznenadio, osim pozitivno. Ovo su vrlo važni izbori.”

Bleiburg nije posjetila ni ministrica Pejčinović Burić, baš kao ni premijer, ali i mnogi drugi…

“To je mjesto koje zaista zaslužuje biti komemorirano dostojanstveno i mislim da je sve prošlo odlično, izuzev jednog incidenta. Imamo informacije o uhićenoj osobi i vidjet ćemo što će istražni sudac odrediti. Uvijek smo na raspolaganju kako bismo pomogli, ali osoba koja je u pitanju je odbila pomoć”, naglasila je ministrica pa dodala da nije išla jer nije mogla biti na dva mjesta odjednom.

Kad se spominje Austrija, tamo je ozbiljna politička kriza, vicekancelar Heinz-Christian Strache je grubo vrijeđao Hrvatsku, između ostalog.

“Ta izjava zaslužuje najoštriju osudu, to je primjer kako ne treba raditi. Takav opus operandi prakticiraju razne ekstremne desničarske stranke u Europi pa je dobro to osvjestiti i u Hrvatskoj, da se vidi kako se postavljaju prema nama. Posebno u odnosu na Manfreda Webera i Angelu Merkel, koji su posjetili Hrvatsku te su primjer dobre suradnje i odnosa. Također, mislim da je najbolji odgovor stigao od kancelara Sebastiana Kurza i da se to nije dogodilo, morali bismo reagirati”, zaključila je ministrica Marija Pejčinović Burić, pišu vijesti.hr.

Facebook Komentari