Ministrica Žalac o europskim fondovima kaže da smo ukupno u plusu; Pogledajte koliko su povukli sjeverni susjedi

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac pohvalila se da je Hrvatska u plusu od 14,4 milijarde kuna kada je riječ o omjeru uloženog i povučenog iz blagajne u Bruxellesu.

“U srpnju ćemo biti punopravna članica EU-a punih 6 godina. Kad govorimo o tome kako koristimo europske fondove, 14,4 milijarde smo u plusu. To znači da smo više dobili iz fondova EU-a nego što smo uplatili članarine u europski proračun, to je ono što javnost mora znati, rekla je Žalac za Temu dana HRT-a.

“Kad govorimo o tome na koji način smo do sada vidjeli obrise svega onoga što sav taj novac iz EU pruža hrvatskim građanima moram reći da smo zatekli 9% ugovorenog, a sad smo na 68%, 54 milijarde kuna smo ugovorili od ukupne alokacije. Mislim da je tu valjano istaknuti i da smo 7 puta više ugovorili nego što smo zatekli. To se sad već vidi po cijeloj Hrvatskoj koja je jedno veliko gradilište u svim sektorima. Isplate krajnjim korisnicima rastu”, rekla je ministrica.

Žalac je rekla kako je i 8000 poduzeća dobilo potporu iz EU fondova.

“Također sagradili smo i obnovili smo preko 50 zdravstvenih ustanova, od bolnica do domova zdravlja, preko 500 vrtića je iz EU fondova ili energetski obnovljeno, ili je napravljena dogradnja ili izgradnja iz programa ruralnog razvoja. U koji kod dio Hrvatske da zađete, s obzirom na to da se 80% javnih investicija događa iz EU fondova, to su impresivne brojke. Treba na tome nastaviti raditi, pohvalila se ministrica Žalac u Temi dana HRT-a.

Prema podacima Europske komisije Hrvatska je sa 17.5.2019. imala ugovoreno osam milijardi eura (64 posto) u trenutačnoj financijskoj perspektivi, od toga je realizirano projekata u vrijednosti od dvije milijarde eura tj. 17 posto.

Naši sjeverni susjedi su bili uspješniji u povlačenju sredstava, 27 posto.

Poljska je, recimo i to, na 26 posto povučenih sredstava.

Facebook Komentari