Sastanak Plenkovića i Merkel: Europsku perspektivu zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali…

Ad

Njemačka kancelarka i donedavna predsjednica njemačkih demokršćana Angela Merkel stigla je u subotu poslijepodne u Zagreb. U Vladi je s premijerom Plenkovićem održala sastanak, a večeras će sudjelovati u predizbornom skupu HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) uoči europskih izbora.
Na predizborni skup EPP-a i HDZ-a, koji će se održati u subotu navečer u Ciboni, stigao je i Manfred Weber, vodeći kandidat pučana za predsjednika Europske komisije.

Novinara iz Njemačke zanimala je reakcija kancelarke na krizu austrijske vlade i skup desničarskih populista u Milanu.

“Ne mogu govoriti prije kancelara Kurza, ali EU je zajednica zemalja koje su se dogovorile surađivati. Naravno da imamo i struje koje preziru naše vrijednosti i žele urušiti našu zajednicu. Mi moramo odlučno postupati u odnosu na to.” Za situaciju u Austriji dodala je da trebamo pričekati što će se dogoditi.

Premijera Plenkovića novinar iz Njemačke pitao je o izvješćima da Hrvatska oštro postupa na granici prema izbjeglicama.

“Nama je važno da Schengen bude što je nekada bio, da bismo to uspjeli moramo postići dogovor na razini EU. Hrvatska ovoj temi pristupa temeljito i detaljno, apsorbirali smo 120 milijuna eura, zahvaljujući angažmanu resora povukli smo dodatnih 150 milijuna eura.

U procesu kontrole granice poštujemo nacionalnoo zakonodavstvo i europsku pravnu stečevinu i sve što radimo je u svrhu kontrole ilegalnih migracija. Ne želimo da krijumčari zarađuju na leđima izbjeglica i destabiliziraju zemlje članice”, rekao je.

Kancelarka Merkel osvrnula se na dobru gospodarsku suradnju Njemačke i Hrvatske i ponovila teme o kojima će razgovarati na radnom ručku koji slijedi.

Dodala je da se već sada razgovara o zajedničkim strateškim odrednicama hrvatskog predsjedanja EU-om.

Oko proširenja EU kaže: “Europsku perspektivu zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali trebamo uzeti u obzir da kriteriji za pristupanje moraju biti ispunjeni i svakako ćemo se pozabaviti tim pitanjem.”

Nakon sastanka s kancelarkom Merkel premijer Plenković istaknuo je da je kancelarki objasnio koliko je Hrvatskoj važno ostvariti dva važna koraka – osigurati članstvo u Scengenu što Europska komisija evaluira. “Vrlo smo temeljito objasnili kancelarki naše ambicije ulaska u eurozonu. To je projekt koji će pratiti mandat sljedeće Europske komisije.

“Mi ćemo kasnije za vrijeme radnog ručka detaljnije razgovarati o situaciji u susjedstvu i o strateškom programu EU do 2024. Nadamo se da će se višegodišnji financijski okvir zaokružiti na pravi način i pratiti prioritete EU kroz sljedeće desetljeće.

Želimo ubrzati dizanje ekonomskog rasta i standarda života naših sugrađana, rješavanje problema s negativnim demografskim prirastom u čemu nam može pomoći članstvo u EU”, rekao je, prenosi N1.

Facebook Komentari