Komemoracija u Bleiburgu počela molitvom kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, prosvjednici na traktoru imaju jugoslavensku zastavu

Ad

Prosvjednici protiv komemoracije u Bleiburgu su u pratnji policije. Na početku kolone nalazi se traktor na kojem je stavljena jugoslavenska zastava.

Prosvjednici nose transparent ‘Ustaše i četnici, zajedno ste bježali’.

Austrijska policija kaže da do 11.30 nije bilo nikakvih incidenata ni uhićenja u Bleiburgu.

Komemoracija je počela molitvom kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu nakon čega će krenuti procesije prema Bleiburškom polju, gdje će se održati misa i potom molitva za islamske vjernike, a završit će polaganje vijenaca kod Spomen-obilježja.

Kako javlja N1, policajci na Bleiburgu u razgovoru su joj objasnili što su zabranjena obilježja. Kazali su kako imaju točno navedene upute što je zabranjeno, a što nije. Primjerice, zabranjena je zastava s prvim bijelim poljem na grbu i zastava koja ima ustaška obilježja, na kojoj je slovo “U” u plavoj boji. Ukoliko bi se, primjerice, netko pojavio sa sličnom zastavom, gdje bi slovo “U” bilo druge boje, policajci ne bi morali postupati, jer to tada ne bi bio zabranjeni simbol.

Facebook Komentari