Horvat: Državni proračun neće osiguravati neperspektivne kompanije u Hrvatskoj

Ministar gospodarstva Darko Horvat komentirao je u petak stečaj Uljanika d.d. koji je ujutro pokrenut na Trgovačkom sudu u Pazinu.

“Dobio sam informaciju putem medija da je sud u Pazinu donio odluku da Uljanik d.d. ide u stečaj”, kaže ministar. Dodaje i da je “svjestan činjenice da su neke stvari koje su ovom trenutku bile gotovo u završnoj fazi” vezane uz tri broda mogle ispregovarati i mimo stečajnog procesa, ali da proces ide dalje.

Na pitanje što to znači za brodove i tko će biti novi vlasnik, ministar kaže da će to jednim dijelom biti banke, a jednim država.

Što se tiče dogovora s Jan De Nul grupom, ministar kaže kako u svakim razgovorima postoje dvije strane i da pregovori traju dok se one ne usuglase.

Nakon proglašenja stečaja, radnici Uljanika d.d. čestitali su ministru na kupnji brodova, a on kaže kako “smo stečajnu proceduru pokušali odgoditi koliko god je to bilo moguće”.

“Svjestan sam činjenice da ste prizivali kaznene prijave protiv mene i dok smo osiguravali plaće radnicima”, govori ministar i zaključuje: “Državni proračun neće osiguravati neperspektivne kompanije u Hrvatskoj.”

Što se tiče sudbine ostalih kompanija u sastavu Uljanika, Horvat smatra da će i one u kontinuitetu otići u stečaj.

Govoreći o posjetu Kineza i mogućem partnerstvu s njima, ministar je najavio novi posjet kineske tehničke delegacije u ponedjeljak, ali nije htio govoriti o detaljima. Rrekao je tek da će posjetiti Brodarski institut i 3. maj.

Vlada trenutno ne pregovara s Tomislavom Debeljakom ni s Dankom Končarom, kaže Horvat.

Radnici će prema ministrovim riječima na Zavod za zapošljavanje.

“Kolega Pavić je već osmislio mjere koje će pomoći tim ljudima da se vrate na tržište rada i pomoći ćemo tim ljudima koliko god možemo”, kaže ministar.

Kratko je komentirao dolazak Angele Merkel u Zagreb rekavši da je to “jako velik” vjetar u leđa HDZ-u, a što se tiče sukoba ministra uprave Lovre Kuščevića s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa , Horvat kaže kako je “Kuščević na tragu mog razmišljanja”.

“Vrlo decidirano sam rekao da on nije izolirani element politike nego dio HDZ-a i mislim da je njegovo razmišljanje potpuno ispravno. Povjerenstvo se treba baviti krucijalnim problemima sukoba interesa”, kaže Horvat, prenosi N1.

U stečaju i Uljanik d.d. – krovno društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki, većinski i 3. maja

Facebook Komentari