Barišić o Bleiburgu bez HOS-ovih zastava: Stav Saveza i naših članica je da poštujemo protokol i na Bleiburg odemo dostojanstveno

Austrijske vlasti donijele su odluku po kojoj komemoracija u Bleiburgu ove godine više ne spada u vjerska događanja, nego se sada na nju primjenjuje Zakon o javnom okupljanju. U svakom trenutku, ako primijeti da se krši austrijski zakon, policija može prekinuti komemoraciju.

Visoke sankcije zasigurno će neke hodočasnike staviti na kušnju, no među njima – bude li se poštovala odluka krovne udruge – neće biti negdašnji pripadnici HOS-a.

– Čuli smo za kazne od 4000 eura, pa tko to može od naših branitelja platiti? Mi ćemo poštovati austrijske zakone, iako mislimo da iza njih stoji “hrvatska kuhinja”. Nećemo nositi HOS-ove zastave, a preporuka se odnosi i na majice. Bilo bi neodgovorno od mene kao predsjednika da podržim nošenje obilježja pa da nekog uhite i da plati kaznu od nekoliko tisuća eura – kaže Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga HOS-a.

Za njega i za članove udruge Bleiburg je simbol stradanja hrvatskog naroda, kamo se HOS-ovci odlaze pomoliti za žrtve, da se nikada ne zaboravi. – Naravno, moguće je da će biti naših zastava jer ja ne mogu utjecati na pojedince, ali stav Saveza i naših članica je da poštujemo protokol i na Bleiburg odemo dostojanstveno. Možda će zastavu HOS-a donijeti netko tko nema veze s HOS-om. Ali Bleiburg nije dernek i mi nećemo ići tamo urlikati, pjevati, mahati zastavama, tamo se, kao i na drugim stratištima, treba pokloniti žrtvi – kaže Barišić za Večernji list.

Facebook Komentari