Jandroković tvrdi da nije danas na Bleiburgu kako bi izbjegao zvižduke u subotu; Evo što kaže zašto mu izaslanik nije Milijan Brkić

Foto: HRT

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom je položio vijence i odao počast žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta na Bleiburškom polju, u Teznu kod Maribora i u Maclju.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković položio je vijenac u Bleiburgu. Potom je komentirao i činjenicu da je došao u Austriju dva dana prije službene komemoracije.

– Ovdje sam došao iskazati poštovanje žrtvi. Ljudima koji su ubijeni bez sudske presude, ljudima koji su ubijeni iz osvete. Ljudima koji su bacani u masovne grobnice. Govori se o desecima tisuća ubijenih. Zadaća je svih nas komemorirati žrtvu. Isto tako moramo osuditi zločin. Ovdje se radi o zločinu komunističkog režima. Režima koji je pokazao da ne drži do ljudskih prava i međunarodnih konvencija, a to je otvorilo put totalitarnom načinu vladanja. Hrvati su imali tešku povijesti. I povijest Drugog svjetskog rata, poraća te 45 godina totalitarizma. Moramo biti svjesni što se kroz povijest događalo. Sloboda i demokracija ne dolaze sami od sebe, za to se treba boriti.

“Ovo nije mjesto gdje se šalju bilo kakve političke poruke”

Na ponovno pitanje zašto onda nije došao u subotu, rekao je da je odlučio doći danas.

– U prvom mi je redu komemoriranje žrtve i osuđivanje komunističkog zločina.

Tvrdi da nije izbjegao dolazak u subotu jer je zadnji put doživio zvižduke.

– Protiv sam bilo kakve politizacije ovog ili bilo kojeg drugog skupa gdje se iskazuje poštovanje žrtvama. Volio bih da svi prihvatimo kulturu sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima.

– Ovo nije mjesto gdje se šalju bilo kakve poruke, rekao je Jandroković o činjenici da zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić dolazi privatno na Bleiburg, a nije odabran da dođe u svojstvu predstavnika Hrvatskog sabora, piše HRT.

Plenkovićevi izaslanici Kuščević i Medved

Na glavnoj komemoraciji u subotu u Bleiburgu, kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, izaslanik predsjednika Sabora bit će Ante Sanader.

Izaslanici predsjednika Vlade su ministri Lovro Kuščević i Tomo Medved, a izaslanica predsjednice – predstojnica njezina ureda Anamarija Kirinić.

Facebook Komentari