Brutalno pretučen potpredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Kastva

Radoje Petković (63), potpredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i građevinski poduzetnik, brutalno je pretučen 24. travnja ispred jednog kafića u Viškovu i sad je u životnoj opasnosti, pišu Novosti.

Policija je kao napadača identificirača Iliju Glavića (48) te ga Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci sumnjiči za kazneno djelo nanošenja osobito teških tjelesnih ozljeda. Sutkinja Ksenija Zorc odredila je Glaviću istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke.

Pripadnici srpske zajednice žestoko osuđuju ovaj napad.

“Radoje je izuzetna osoba. Nikada nije bio agresivan ni provokator. Svim ljudima je pomagao bez obzira na nacionalnost”, rekao je Mirko Torbica, predsjednik VSNM-a Kastva.

No, koji su motivi ovog napada?

“Moguće da je napad etnički motiviran, što policija nije potvrdila. Koliko znamo, napadač i žrtva nisu se poznavali. Sumnjivo nam je što su svjedoci ‘nestali’. Da nije bilo snimaka nadzornih kamera, vjerojatno napadač ne bi bio ni identificiran”, rekao je za Novosti Milan Eraković, pravni savjetnik SNV-a u Rijeci.

Glavić otprije poznat tužiteljstvima

Osumnjičeni je već otprije poznat tužilaštvima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

“Na temelju izjava svjedoka, Ilija Glavić je na listi osumnjičenih u predmetima koje je Haški tribunal još 2006. predao Tužilaštvu BiH. Sumnjiči se za premlaćivanja, teške povrede i silovanja po brodskim logorima u proteklom ratu”, potvrdio je Marko Grabovac, predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda.

Facebook Komentari