Božinović o reportaži iz Švicarske: Jalov pokušaj da se optuži hrvatsku policiju

Ad

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je reportažu švicarske javne televizije u kojoj su ustvrdili da se hrvatska policija nasilno ponaša prema migrantima i radi tzv. push-back u BiH što je nezakonito.

“Cijeli taj prilog je koncipiran na način da hrvatska policija provodi nasilje i to nije prvi puta. Ne znam koji je ovo film po redu koji govori o nasilju policije, to je još jedan jalov pokušaj da se optuži hrvatsku policiju, koja, ponavljam, provodi hrvatsko i europsko zakonodavstvo”, rekao je Božinović na početku svog obraćanja.

Nastavio je kako na području Sisačko moslavačke županije ima i minski sumnjivih područja u koja policija ne ulazi. “Više puta smo pozivali sve koji imaju kontakta s migrantskom populacijom da im objasne da Hrvatska neće dopustiti ilegalni ulazak u Republiku Hrvatsku.

“Hrvatska provodi schengensko zakonodavstvo na način da onima koji zatraže azil to omogućava. Oko osamdeset posto onih koji zatraže azil u međuvremenu nestanu dok čekaju rješenje nadležnih tijela što govori o zloporabi tog instrumenta”, zaključio je.

Svi koji su nestali iz Hrvatske i otišli dalje predstavljaju kategoriju sekundarnih migracija i kada budu identificirani od strane njemačke ili austrijske policije njih se vraća u Hrvatsku. Oni ne žele u Hrvatsku, odu u treće zemlje koje ih ne žele i onda ih vraćaju u Hrvatsku koja bi se trebala pobrinuti o ljudima koji u Hrvatskoj ne žele biti”, požalio se.

Ministar kaže kako ima dovoljno policije u svim županijama. “Imamo odgovor na svaki izaazov, a koji ćemo odgovor upotrijebiti odlučuje stožer koji vodi posao oko migracija”, rekao je, prenosi N1.

Facebook Komentari