Vodostaji na vrhuncu – Una i dalje prijeti Kostajnici

Una u Kostajnici narasla je na 462 centimetra, dok je Sava u Jasenovcu u 7 sati iznosila 794 centimetra, što je 3 centimetra više nego u 6 sati. Iako su vodostaji rijeka na karlovačkom području u blagom padu, na terenu su i dalje sve službe.

Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su noćas u Hrvatskoj Kostajnici. Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u srijedu ujutro ponovno je počeo rasti, pa se i dalje radi na zaštiti kuća, izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite Milko Prpić. Dodao je kako je zasad poznato da je voda ušla u najnižu kuću u kostajničkoj ulici Ante Starčevića te u podrume još dviju kuća, a voda se iz njih izbacuje pumpom. Sve službe za zaštitu i spašavanje u punoj su pripravnosti. Na najkritičnijim su mjestima postavljene boks-barijere i zečji nasipi koji se po potrebi učvršćuju.

U Karlovcu su, na Korani, i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Vodostaj Kupe također je vrlo visok , kao i Mrežnice, koja se u Dugoj Resi izlila iz korita. Vrhunac vodenog vala prošao je tim područjem. Pomogle su boks-barijere, koje su zadržale vodu na prometnicama i u dvorištima u naseljima Logorište, Mala Švarča i Mostanje. Velik je posao u evakuaciji procjednih i zaobalnih voda s ugroženog područja traktorskim pumpama.

– Noć je bila teška, ali stanje je pod kontrolom. Učvrstili smo barijere i pumpama reducirali procjeđivanja koja su poprilično velika. Nije bilo nikakvih izvanrednih situacija tijekom noći, kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Zahvalio je svima koji su ugroženi na razumijevanju i strpljenju te poručio kako bi današnji dan trebao biti “dan smirivanja situacije”.

Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su i u Lici, u Brinju. U općini Plitvička Jezera, u zaseoku Korana, do desetak se kuća može doći samo kroz šumu, piše HRT.

Facebook Komentari