Šterc: Demografija je strateško pitanje Hrvatske, jedino politika to ne vidi

Demograf Stjepan Šterc gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao demografsku politiku Vlade.

“Ova tema ne smije se staviti pod tepih, političari bi voljeli da je nema u javnosti, ali svaki novi podatak koji nam daje Državni zavod za statistiku, kao i statistike drugih zemalja, vraća nas na tu temu, jer ona objektivno zadire u sve segmente društva. Meni nije jasno da jedino politika ne vidi korelaciju između ljudskog potencijala i razvoja”, rekao je Šterc.

Istaknuo je da političari friziraju demografsko stanje u javnosti. “U političkom sustavu jedino je važno da se na van vidi da oni kao nešto rade. Oni to mogu javnosti prikazivati, ali ne mogu onim ljudima i stručnjacima koji su radili te programe i molili ih i ukazivali da tu problematiku ne stave u sustav socijalne politike, nego da to postane strateško pitanje Hrvatske. Priče da treba pričekati, da je teško vrijeme, da se događa i drugima, mi ne prihvaćamo. Odluke trebaju donositi sukladno znanosti”, rekao je Šterc.

Objasnio je i zašto se ne donose odluke.

“Zato što ekonomski tim stručnjaka ove Vlade smatra da je to socijalno pitanje, a da nije strateško pitanje i da nije u temelju gospodarskog razvitka. To nisu socijalna ulaganja, to su izravna ulaganja u budućnost Hrvatske i njen razvoj. Ta problematika je ostala samo na leđima nekoliko znanstvenika entuzijasta. Naša budućnost izravno ovisi o tome, a i klasična Europa će se morati okrenuti reprodukciji stanovništva, ne mogu se okrenuti tome da taj problem rješavaju isključivo migracijama”, rekao je Šterc.

Facebook Komentari