Predsjednica kanadskom premijeru: Imamo manje otoka, ali na natjecanju ljepote…

Ad

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Kanade Justin Trudeau susreli su se u Hamiltonu u Kanadi s predstavnicima hrvatske zajednice.

”Drage Hrvatice i Hrvati i kanadski prijatelji, velika mi je čast biti ovdje. Bez vas ja ne bih bila bila ovdje”, poručila je Predsjednica i odmah izazvala oduševljenje okupljenih.

”Justine, hrvatska zajednica u Kanadi djeluje 28 godina. Posljednih nekoliko dana slušala sam njihove priče, rekli su mi da su se devedesetih godina borili za naša prava da imamo svoju državu”, rekla je Predsjednica. Dodala je da joj sva ta sjećanja bude emocije. ”Emocije nas čine ljudima”, naglasila je.

Prisjetila se ponovno svog života u Kanadi i naglasila da je bila oduševljena ljepotom zemlje. ”Kamo god smo išli sreli smo Hrvate”, rekla je. ”Hrvatskih 1246 otoka teško se mogu usporediti s kanadskih 30 tisuća, ali, žao mi je što to moram reći, Justine, da imamo natjecanje u ljepoti…”, rekla je kroz smijeh. Naglasila je da nikad nije stvar u geografskoj veličini i broju ljudi, nego je stvar u ideji, srcu, entuzijazmu, zajedništvu i ljudima.

Rekla je da joj je hrvatska zajednica diljem svijeta u srcu i da se Hrvatska treba brinuti o svojim ljudima, kao i njihova druga domovina Bosna i Hercegovina.

Predsjednica je rekla i da je na sastanku s poslovnim ljudima iz Kanade i SAD-a očekivala mnogo više kritika o poslovanju u Hrvatskoj, ali da se stvari kreću nabolje. ”Hrvatska je otvorena za posao i pozivam Kanadu da pošalje delegaciju da potvrdimo našu gospodarsku suradnju”, rekla je.

U govoru stalno prekidanom pljeskom više je puta istaknula prijateljstvo dviju zemalja. ”Da sad imam čašu, nazdravila bih ne samo prijateljstvu Kanade i Hrvatske i naših naroda, nego bih rekla Bog blagoslovio Kanadu, Bog blagoslovio Hrvatsku”, zaključila je hrvatska predsjednica, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari