Povijesni uspjeh zagrebačkih liječnika: Otkrili kako je protekla operacija razdvajanja sijamskih blizanki

Liječnici sa zagrebačkog Rebra uspješno su razdvojili sijamske blizanke nakon što ih je 14 liječnika operiralo punih 15 sati.

Na zagrebačkom Rebru u srijedu su predstavljeni rezultati ovog velikog poduhvata hrvatskih liječnika.

Prim.dr. Milivoj Novak kazao je da ovaj veliki poduhvat ne bi bio moguć bez velikog tima liječnika i medicinskih sestara koje su bile uz njih. dr. Tomislav Luetić istaknuo je da je motiv bio samo jedan – da operacija uspije.

Dr. Ruža Grizelj naglasila je da je cijeli tim Rebra ponosan na uspjeh liječnika i medicinskih sestara. “Mi smo uigrani tim, ima nas puno i znala sam da ćemo uspjeti”, kazala je.

Na konferenciji za novinare rečeno je kako se radi o jednom od najtežih operativnih zahvata, a samim tim što je trajao 14 sati i obavljen je bez ičije pomoći – uspjeh tima liječnika s Rebra je još veći.

Liječnici su pomno planirali ovaj zahvat, proučavali literaturu i pripremali strategiju kojom će odvojiti sijamske blizanke, istaknuto je na konferenciji.

“Srca su bila jako blizu i nije bilo jasno hoće li biti problema kod razdvajanja tih malih prekrasnih srca”, rečeno je. Djeca su trenutno na intenzivnoj njezi, treba im zatvoriti trbušne stijenke. Od ovog zahvata se oporavljaju uspješno. Plan je da se završni operativni zahvati obave vrlo skoro.

No, kako je rečeno, priprema operacije bila je takva da je to napravljeno bez problema, iako su srca bila na samo nekoliko milimetara jedno od drugoga. Razdvajanje srca je trajalo 15-ak minuta, a onda se krenulo u razdvajanje jetre. Tim liječnika s Rebra ispisuje povijest medicine ovim poduhvatom, rečeno je.

Prof.dr.sc. Ante Ćorušić ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb kazao je da je ovo veliki poduhvat Rebra. “Za djecu smo saznali i tada smo se počeli sastajati kako bi se dogovorili. Doznali smo da nitko nema takva iskustva i da odluka o kompleksnom zahvatu ostaje na meni i Upravi bolnice. Djeca su sada teška 1600 grama. Odlučili smo se krenuti u to. Čestitam svima. Ovo je drugi slučaj u svijetu s ovako kompleksnim blizancima i obje su preživjele”, kazao je Ćorušić.

Veliki uspjeh liječnika

Podsjetimo, Valentina i Kristina rođene su spojene donjim dijelom prsnog koša i zajednička su im bila jetra te crijeva.

Njihovo razdvajanje bilo je jedan od najkompliciranijih medicinskih zahvata, drugi takav poznat u povijesti. U samo dva mjeseca od operacije djevojčice su udvostručile težinu i sjajno napreduju.

Odmah nakon rođenja bebe su iz rodilišta u KB-u Sveti Duh prevezene u KBC Zagreb, gdje je počela lavovska borba za njihov život i priprema dosad u Hrvatskoj neviđene i komplicirane operacije za koju se unaprijed znalo da će biti neizvjesna do kraja.

Roditelji Marija i Petar Tambolaš strepili su nad svojim blizankama gotovo danonoćno, a liječnici u Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu pokušavali su “popraviti” sve ono što im je bio problem jer su rođene u 33. tjednu.

“Uz to što su bebe bile spojene, problem je bio i to što su rođene prerano, ali i činjenica da su imale neizbalansiranu cirkulaciju”, kazala je pročelnica Zavoda Ruža Grizelj, prenosi dnevnik.hr.

Prvi put u Hrvatskoj: Uspješno razdvojili sijamske blizanke

Facebook Komentari