Predsjednica održala sastanak s predsjednikom Vlade Kanade Justinom Trudeauom

U nastavku državnog posjeta Kanadi, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s predsjednikom Vlade Kanade Justinom Trudeauom.

Kazavši kako je Kanada dom jednoj od najvećih hrvatskih zajednica izvan Republike Hrvatske, predsjednica Grabar-Kitarović je tijekom razgovora s premijerom Trudeauom istaknula doprinos hrvatske zajednice u Kanadi, ne samo u razvoju snažnih odnosa između naših dviju zemalja, već i u pogledu njezinog doprinosa sveukupnom razvoju Kanade.

Suradnja u području znanosti i obrazovanja iznimno je važna za cjelokupni razvoj odnosa između Hrvatske i Kanade, kazala je Predsjednica, izrazivši zadovoljstvo činjenicom kako postoji široki raspon suradnje između kanadskih i hrvatskih sveučilišta, što uključuje dva centra za hrvatske studije na sveučilištima Waterloo i Toronto. Isto tako, izrazila je zahvalnost što je hrvatski jezik integriran u sustav osnovnog i srednjeg obrazovanja u pokrajinama Ontario i Britanskoj Kolumbiji.

Govoreći o gospodarskoj suradnji, predsjednica Grabar-Kitarović navela je kako hrvatska Vlada neprekidno radi na poboljšanju investicijske klime i pravnog okvira za pomoć poduzetnicima s obje strane, putem mjera koje pružaju jednake uvjete za poslovanje i ulaganje domaćim i inozemnim tvrtkama, izrazivši uvjerenje kako će Kanada prepoznati Hrvatsku kao odredište za ulaganja.

Predsjednik Vlade Kanade Trudeau čestitao je hrvatskoj Predsjednici preuzimanje predsjedanja Vijećem žena svjetskih vođa, jedine organizacije na svijetu posvećene ženama koje obnašaju te dužnosti, na čemu mu je Predsjednica zahvalila te pohvalila kanadsko vodstvo radi promicanja ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena, kao i zbog predanosti Agendi o ženama, miru i sigurnosti.

Predsjednica pred palaču kanadske guvernerke stigla u kočiji: Premijer Justin Trudeau njoj u čast organizira i večeru

Facebook Komentari