Istraživanje tijekom 20 godina na 6,5 tisuća Amerikanaca: Povezanost doručka i srčanog udara

Ako ste mislili da doručak nije najvažniji obrok u danu razmislite ponovo jer znanstvenici tvrde da jest! Istraživanje provedeno tijekom 20 godina na uzroku od 6,5 tisuća Amerikanaca pokazalo je da osobe koje nikada ne doručkuju imaju 87 posto veći rizik od srčanog udara od onih koji to rade redovito.

Kada je u pitanju rizik od moždanog udara, on također raste kod osoba koje uvijek preskaču doručak. Naime, takve osobe imaju tri puta veću mogućnost da dožive fatalni moždani udar u odnosu na one koji jedu u jutarnjim satima, piše Ordinacija.hr.

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Iowi naglašava da se radi o više različitih uzroka, a jedan od njih leži u tome da preskakanjem doručka riskirate pojačan osjećaj gladi tijekom cijeloga dana zbog čega u popodnevnim satima može doći do prejedanja.

Stručnjaci za bolesti srca slažu se da je puno zdravija navika pojesti nešto odmah nakon buđenja.

Unatoč tome, sve više ljudi u zapadnome svijetu svjesno preskaču doručak, a osobito je to slučaj među mlađom populacijom. „Više od 28 posto mladih u Americi svakodnevno preskaču doručak“, upozoravaju znanstvenici.

Facebook Komentari