DHMZ izdao posebno priopćenje, oluja se nastavlja: U Zagrebu koji inače nije baš vjetrovit izmjeren 101 km/h, evo kakvo je stanje na obali

Izrazito nepovoljne vremenske prilike zahvatile su u nedjelju i ponedjeljak veći dio Hrvatske. Obilna kiša te jak i olujan sjeverni vjetar, bura i jugo najjače su pogodili sjeverni Jadran te gorsku i središnju Hrvatsku.

Jak i olujan vjetar lomio je grane drveća, rušio stabla i stvarao štete na objektima. Ponegdje je bilo prekida u prometu te prekida opskrbe električnom energijom, a prilično jako pogođen je i glavni grad. Obilna kiša mjestimice je uzrokovala bujične poplave u Istri, a naglo su počeli rasti vodostaji rijeka, osobito slivova Kupe i Une.

Nepovoljno vrijeme posljedica je snažne ciklone sa središtem iznad južne Italije i jake anticikone nad sjeverozapadnom Europom. Između ta dva sustava nastale se velike razlike u tlaku zraka uz pritjecanje hladnog zraka sa sjevera, dok je ciklona nad Hrvatsku, osobito Jadran i Dinaride donosi s juga veliku količinu vlage.

U DHMZ-u su već za nedjelju pravovremeno izdana upozorenja na službenoj internetskoj stranici i na Meteoalarmu za obilne oborine uz mogućnost bujičnih poplava, te na jak i olujan, na sjevernom Jadranu i orkanski vjetar. Poslana su i upozorenja nadležnim službama civilne zaštite.

Do ponedjeljka ujutro nerijetko je pala obilna oborina. U tablici 1 prikazane su neke izmjerene 24 satne količine oborine.

Tablica 1. Količina oborine u posljednja 24 sata (mm), izmjereno 13. 5. 2019. u 8 sati.

U tablici 2 prikazani su neki najjači udari bure, sjevernog vjetra i juga u prvom dijelu ponedjeljka.

Tablica 2. Najjači udari vjetra izmjereni 13. 5. 2019. do 10 sati (km/h)

U nastavku ponedjeljka vrijeme će još biti izrazito nepovoljno, pa se preporuča praćenje upozorenja na DHMZ-ovoj internetskoj stranici i Meteoalarmu te savjeta nadležnih službi.

U utorak će još biti vjetrovito, osobito na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zbog jake i olujne bure, a u unutrašnjosti će jak sjeverni vjetar kroz dan postupno slabjeti. U srijedu će slabjeti i bura na Jadranu, pa će se s obzirom na vjetar u srijedu situacija postupno smiriti.

Što se oborine tiče, situacija i dalje ostaje nepovoljna, pogotovo u unutrašnjosti gdje će još i u iduća dva dana biti mnogo kiše. Slika pokazuje prognozirane akumulirane količine oborine tijekom ponedjeljka, utorka i srijede.

Zbog obilne količine kiše i dalje postoji opasnost od lokalnih bujičnih te osobito riječnih poplava.

Vodostaji Une su u naglom porastu, a u Hrvatskoj Kostajnici će vodostaji Une tijekom utorka vrlo vjerojatno ući u izvanredno stanje obrane od poplava.

Također naglo rastu vodostaji Gornje Dobre kod Ogulina, Korane, Mrežnice, Kupe i Gline. Očekivani maksimum vodostaja u Karlovcu je u utorak, te bi na Kupi vodostaji mogli ući u redovne/izvanredne mjere, a na Korani bi mogli ući u izvanredne mjere obrane od poplava.

U naglom porastu su vodostaji lijevih pritoka Save (Ilova, Lonja, Česma, Pakra, Orljava…) za koje se također predviđa ulazak u mjere obrane od poplava.

Vodostaji srednje i donje Save će od sredine prema kraju tjedna biti u porastu sukladno dotocima hrvatskih i bosanskih rijeka koji bi mogli biti značajni.

Uz spomenuto pritjecanje hladnog zraka kiša će u višim predjelima gorske Hrvatske (uglavnom iznad 700 m n/v) tijekom noći na utorak prelaziti u susnježicu i snijeg, a očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača, osobito u višim predjelima Like.

Policija u Zagrebu popisala nejveća oštećenja

Uslijed jakog vjetra došlo do rušenja stabla na ceste i električne vodove te oštećenja imovine, piše PU zagrebačka.

Uslijed vremenskih neprilika ozlijeđene su dvije osobe; jučer, 12. svibnja oko 19.35 sati u Centru na Trgu bana Josipa Jelačića došlo je do prevrtanja drvenog štanda koji je pao na 80-godišnjakinju koja je tom prilikom teže ozlijeđena, dok je na Črnomercu, također jučer 12. svibnja oko 17 sati, uslijed jakog vjetra došlo do rušenja drvenog štanda na 61-godišnjakinju koja je tom prilikom zadobila površinske ozljede nosa.

Tijekom protekla 24 sata područje Policijske uprave zagrebačke zahvatilo je nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom te su evidentirana oštećenja:

Na više lokacija u Gradu Zagrebu i okolici jaki vjetar uzrokovao je padove stabla i granja na kolnik te na žice javne rasvjete; u Maksimiru u Ulici Rebar stablo dužine 15 metara je palo preko kolnika i na žice javne rasvjete, dok je u Ulici Gorice stablo palo na električne vodove. U Žažinskoj ulici stablo dužine sedam metara je palo preko kolnika. U Ivanjoj Reci u Ulici Svetog Ivana stablo je palo preko kolnika.

U Rakitju na Županijskoj cesti 3064 na križanju Novačke i Rakitske ulice, nedugo iza ponoći stablo je palo na dva strujna kabela koji su potom pali na kolnik, promet je bio obustavljen do jutarnjih sati.

U Donjoj Lomnic u Dugoj ulici stablo je palo na kolnik uslijed čega je oštećena žičana dvorišna ograda u dužini od oko 6 metara, dok je u Centru u Nazorovoj ulici stablo pri padu oštetilo žičane ograde.

Na Rokovom perivoju stablo hrasta duljine 20 metara je palo te oštetilo betonski zid i srušilo metalnu ogradu.

Na području Medveščaka u Ulici Stjepana Babonića na parkirani osobni automobil pala je metalna ograda s obližnjeg gradilišta kojom prilikom su na vozilu nastala oštećenja u vidu ogrebotina, udubljenja te mehaničkog oštećenja ( otkinuti retrovizor ).

U Medvedgradskoj ulici s fasade zgrade su otpale dvije mramorne ploče na parkirani osobni automobil kojom prilikom su nastala oštećenja u vidu udubljenja i oštećenja stakla dok se u Savskoj cesti s zgrade odlomio dio fasade na visini od oko 20 metara te pao na parkirani osobni automobil i tom prilikom je na vozilu oštećeno vjetrobransko staklo i poklopac motora.

Na Črnomercu u Ulici Treščak vjetar je otpuhao limeni krov kuće. U Ježevskoj ulici s zgrade u nizu pala je limena konstrukcija krovišta dimenzija 40×20 metara, dok je dio ostao naslonjen na zgradi, obzirom da je do pada došlo na stranu parka nije bilo oštećenja druge imovine.

U Maksimirskoj cesti kod kućnog broja 107 srušilo se stablo na tramvaj u pokretu, zastoj u smjeru zapada trajao je od 5.30 do 9.30 sati, nije bilo ozlijeđenih osoba.

Facebook Komentari