Ustavnopravni stručnjak: Referendumsko pitanje u skladu s Ustavom, nemoguće da ne bude dovoljno potpisa

Gost N1 Dnevnika bio je profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Smatra da su ispunjeni svi uvjeti za održavanje referenduma “67 je previše”

“Prema mom mišljenje pitanje je u skladu s Ustavom i to ne bi moglo biti razlog za neraspisivanje referenduma”, smatra profesor Mato Palić.

Pojasnio je da sada organizacijski odbor ove inicijative mora prikupiti sve potpise koje su skupljali u ova dva tjedna i Saboru podnijeti zahtjev za raspisivanje referenduma.

“Nakon toga će Sabor zadužiti Vladu da obavi provjeru pravovaljanosti potpisa i kada Vlada završi s time poslat će Saboru izvješće o tome koliko su potpisa utvrdili. Ako je broj 10 posto ili više od ukupnog broja birača Sabor može raspisati referendum ili se obratiti Ustavnom sudu koji provjerava ima li dovoljno potpisa i je li pitanje u skladu s Ustavom.

Ustavni sud ima rok od 30 dana da donese odluku i kada dostavi odluku Saboru, ako je takva da su ispunjeni uvjeti, Sabor mora donijeti odluku o raspisivanju referenduma”, pojašnjava Palić.

Kada dođe do referenduma, na njemu je donesena ona odluka za koju je glasala većina birača koji su pristupili referendumu.

Profesoru Paliću zvuči nemoguće da će Vlada utvrditi da nema dovoljno potpisa. “Nevjerojatno bi bilo da ima 200.000 nevažećih potpisa”, rekao je.

Komentirao je i prijepore oko toga je li Vlada smjela u antikampanju. Ističe da je i Ustavni sud donio odluku da je Vladina kampanja počela prije nego što se krenulo u prikupljanje potpisa. Smatra da je ipak novcem poreznih obveznika financirano uvjeravanje javnosti protiv referenduma, ali je Ustavni sud zaključio da ima ograničene ovlasti jer nije počela referendumska kampanja nego su se samo skupljali potpisi.

Kaže da je osobno podržao inicijativu svojim potpisom jer “smatra da se narodu treba omogućiti da se izjasni o ovom prijedlogu.”

Share This Article