Pet čestih pogrešaka zbog kojih riža ne ispada dobro

Umijeće pripreme savršene riže nije teško savladati. Dovoljno se pridržavati nekoliko trikova koje primjenjuju i vrsni kuhari u restoranima, odnosno izbjeći najčešće pogreške.

Ispirete rižu

Ispiranjem riže gubi se škrob koji joj pruža sočnost i kremoznost, a pod mlazom vode nestaje i dio finog okusa. Rižu je preporučljivo oprati kada je kupujete u rinfuzi ili ako sumnjate da nije dovoljno čista.

Ne glazirate rižu

Kako riža ne bi bila ljepljiva najprije je popržite na malo maslaca ili maslinovog ulja na laganoj vatri miješajući kako ne bi zagorjela i tek zatim dodajte vode.

Kuhate je u previše vode

Količina vode za kuhanje ovisi o vrsti riže jer svaka vrsta ima drukčiju sposobnost upijanja, no nećete pogriješiti ako na šalicu riže kratkog zrna s više škroba dolijete šalicu vode. Ona dugog zrna traži četvrtinu šalice vode više. Ipari li voda uvijek možete dodati još, ali pazite da ne pretjerate s količinom.

Previše pojačavate vatru

Rižu obavezno poklopite pa kuhajte na stalnoj, laganoj vatri kako voda ne bi prebrzo isparila. Prozirni poklopci za kuhanje su idealni kako biste mogli vidjeti treba li doliti još vode bez otklapanja. Iako se neće dogoditi ništa strašno ako provirite jednom ili dvaput – bolje je što manje otklapati lonac.

Ne dajete joj vremena da se odmori

Dvije minute prije nego što je riža gotova ugasite vatru pa je ostavite poklopljenu neka se odmara. Za to će vrijeme upiti preostalu vodu, piše Pun kufer.

Share This Article