Prosvjedni skup na Bleiburgu: Ljevičari traže zabranu komemoracije

U Centru Bleiburga okupilo se nešto više od stotinu ljudi s porukama da se skup u Bleiburgu treba zabraniti.

Stav antifašističkih udruga iz Hrvatske, Slovenija, Austrije i Italije je da taj skup podržava ustaštvo i fašizam i da mu njemu u Bleiburgu nije mjesto. Predviđeno je sat i četdeset minuta govora i programa, među ostalim i govor Franje Habulina, piše N1.

“Okupljanje na Bleiburškom polju nije ništa drugo nego naricanje za propalom ustaškom para-državom, za pokretom i idejom koji su teško kompromitirali hrvatsko ime i za sobom ostavili krvavi trag”, rekao je Habulin.

Po njegovim riječima, u toj “prijevari aktivno sudjeluju i Katolička crkva u Hrvatskoj i hrvatska država“. “Svaka obitelj ima pravo žaliti za svojim ubijenim članom, bez obzira na to tko je on bio i kako ga je snašla smrt. Ali, ni jedna civilizirana evropska država nema pravo sudjelovati u komemoriranju propasti naci-fašizma. A bleiburška su okupljanja, uz blagoslov crkve u Hrvatskoj, upravo to”, istaknuo je.

Protiv skupa na Bleiburgu govorili su i Maria Pajnogač iz Sindikata GPA-djp iz Bleiburga, član državnog tajništva Svetalijanskog udruženja partizana Italije Claudio Maderloni, predstavnik Međunarodne federacije boračkih udruženja Franc Wakoung, potpredsjednik Saveza udruženja boraca za vrijednosti NOB Republike Slovenije Marjan Križman, tajnik Saveza koruških partizana Andrej Mohar i drugi.

Idući vikend održava se komemorativni skup za žrtve Bleiburga. Austrijska policija već je na polju gdje se obilježava Bleiburg, a i najmanji izgred bit će oštro sankcioniran, najavljeno je. Hrvatski premijer u intervjuu koji je u petak dao Večernjem listu naglasio je kako treba poštivati austrijske zakona i pokazati poštovanje žrtvama, ali i da komemoraciju, usprkos svemu, treba održati.

Facebook Komentari