Koliko je korisnika kredita u CHF spremno tužiti banku?

Mnogi korisnici kredita u švicarskim francima ovih dana užurbano pripremaju tužbe. Vremena na pretek nema jer 13. lipnja nastupa zastara za preplaćene kamate. No čini se da su korisnici kunskih i kredita u eurima još uspavani. Iako i oni mogu tražiti povrat preplaćenog, zbog jednostranog dogovaranja kamata, prema informacijama iz Udruge Franak, za tužbu ih se odlučilo samo nekoliko stotina.

Udruzi Franak svakog se dana javi i do stotinjak zainteresiranih za tužbu. U svibnju, svake srijede u 17 sati održavaju se i konzultacije. No vremena za podizanje tužbe nema napretek. Najvažnije je što prije prikupiti dokumentaciju, ali ako od banke na vrijeme ne dobije dokumente, ne znači da neće imati mogućnost tužbe.

Za tužbu su najviše zainteresirani oni koji su imali kredit u švicarskim francima. Korisnici kredita u eurima i kunama možda i ne znaju da i oni imaju pravo tužiti.

Udruga Franak procijenila je da bi putem tužbi banke građanima Hrvatske mogle vratiti više od 10 milijardi kuna. Kolektivna tužba otvorila je vrata onim privatnim, no bez pojedinačnih tužbi iznosi koji su preplaćeni ne mogu biti vraćeni. Iscrpljeni kreditom, mnogi se boje troškova koje bi mogla donijeti tužba, piše HRT.

Share This Article