Bit će i snijega: I kad smo se ponadali da je promjenljivom vremenu u svibnju kraj – mnogima najgore tek slijedi

Od nedjelje opet hladnije, oblačnije, kišovitije i vjetrovitije. Ponegdje će biti i obilnije kiše, u nedjelju osobito na Jadranu i područjima uz njega, zatim i u sjevernijim krajevima. Bit će i grmljavine, mjestimice vjerojatno i olujnog nevremena, a potkraj ponedjeljka i osobito u utorak moguć je i snijeg, uglavnom u višem je gorju.

U kopnenom će području puhati većinom umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, gdjekad i s olujnim udarima, a na većem dijelu Jadrana od nedjelje često jaka bura, ponegdje i olujna, ne samo na udare. Jugo će se vjerojatno do ponedjeljka zadržati samo na jugu.

U drugom dijelu sljedećega tjedna povećava se vjerojatnost za malo stabilnije, mirnije i manje hladno vrijeme, uz više sunčanih sati i manje kiše, a dugotrajnije suho, sunčano i relativno toplo razdoblje moguće je tek u posljednjem svibanjskome desetodnevlju.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane s porukom: “I kad smo se ponadali da je promjenljivom vremenu u svibnju kraj – mnogima najgore tek slijedi”, za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl., ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

A u tom “najgorem” nadam se da na Jadranu neće biti i meteotsunamija, o kojima su od srijede do subote razmjenjivali spoznaje mnogobrojni stručnjaci u Splitu, na Prvoj svjetskoj konferenciji o meteotsunamijima. Neka ovaj put ostanu samo u teoriji, ne i u “praksi”, iako…

Od nedjelje oblačnije, kišovitije, vjetrovitije, hladnije…

“Naoblačenje s kišom u nedjelju će zahvatiti većinu kopnenih krajeva, a ponajprije u gorju oborina će biti i obilna. Idući tjedan i dalje kišovito, osobito u ponedjeljak. Uz zahladnjenje u gorju je osobito u utorak moguća susnježica i snijeg. Zapuhat će jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar s olujnim udarima.

Na Jadranu u nedjelju većinom oblačno, često uz obilnu kišu i grmljavinu. Obilnije oborine bit će još mjestimice i u ponedjeljak, zatim manje kiše, a u Dalmaciji će biti promjenljivo. Umjereno do jako jugo u nedjelju će na sjevernom Jadranu okrenuti na buru, koja će podno Velebita biti i olujna, osobito u ponedjeljak, te se širiti i prema jugu. Temperatura u padu.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Facebook Komentari