U Baranji se pobunili protiv HDZ-ovog uhljebljivanja: Školski odbor odbio zaposliti favoritkinju županijske pročelnice za prosvjetu

Ad

Piše: Goran Flauder

Nije vijest kada javna dužnosnica, s pozicije moći, pokuša nekoga zaposliti u javnoj upravi. To je u hrvatskim prilikama standard. Vijest je kada joj tijelo koje o tomu odlučuje odbije ispuniti želju! Upravo to dogodilo se u Osnovnoj školi Matije Gupca u Čemincu, u Baranji, gdje je Školski odbor odbio kandidatkinju za nastavnicu hrvatskog jezika za koju je intervenirala županijska pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Sandra Filipović.

Filipović je poznata iz političke afere u rujnu prošle godine, kada je i prije raspisivanja natječaja za novog intendanta HNK u Osijeku, obraćajući se zaposlenicima kazališta u ime Osječko-baranjske Županije kao suosnivača, najavila izbor Dražene Vrselje na to mjesto, tada poslovne ravnateljice te kuće. Time je obeshrabrila sve druge koji su se namjeravali kandidirati i postupak izbora učinila besmislenim. Vrselja je na koncu i izabrana jer ju je prihvatio i Grad Osijek kao drugi suosnivač.

Ovoga puta zagovaranje kandidatkinje za nastavnicu hrvatskog jezika u školi u Čemincu, barem zasad nije joj prošlo. Uzalud se pročelnica pozivala na „stav osnivača škole“ što OBŽ jest, uzalud je njezina kandidatkinja dobila najveći mogući broj bodova na pismenom i usmenom ispitu, uzalud ju je zbog toga predložio i ravnatelj škole, Školski odbor nije prihvatio njezino zapošljavanje. I to jednoglasno! Svih šest nazočnih od sedam članova Odbora jedinstveno su joj uskratili suglasnost za prijam u stalni radni odnos, premda je na pismenom i usmenom ispitu dobila najveći mogući broj bodova.

Baranjcima prednost!

„Školski odbor praktički je minirao natječaj. To što nisu htjeli primiti najbolju kandidatkinju je protuzakonito! Ona je iz Osijeka, a članovi odbora preferirali su kandidatkinju iz Baranje. Ja to nisam mogao prihvatiti kao kriterij i predložiti osobu koja nije bila najbolja na natječaju, jer bi mi sutra poslali inspekciju zbog kršenja Pravilnika o zapošljavanju“, rekao nam je ravnatelj Zdravko Pavlinić.

Zašto je Školski odbor jednoglasno bio protiv one koja je ispunjavala sve uvjete te na pismenom i usmenom dijelu ispita dobila po maksimalnih deset bodova, nego se odlučio za onu koja je na usmenom dijelu dobila bod manje, pojasnila nam je Anuša Rešetar, članica Odbora iz kvote Općine Čeminac, čije su razloge za takvu odluku prihvatili ostali članovi.

„Nisu samo ocjene, posebno ne ona iz usmenog dijela ispita, važne za procjenu kvalitete kandidata. S obzirom na to da je drugoplasirana pismeni dio također riješila za deset, a na interviweu je dobila samo bod manje od najviše ocjene o čemu je odlučilo povjerenstvo sastavljeno od pravnice, nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture i knjižničarke koja je jedina mjerodavna ocijeniti kandidate, da ona već dva mjeseca privremeno radi u školi i djeca su je odlično prihvatila, k tomu je još iz Baranje odakle mladi masovno odlaze zbog nedostatka posla, perspektive i lošeg životnog standarda, smatrali smo da njoj trebamo dati prednost“, kaže Rešetar te dodaje i važan detalj koji je prevagnuo protiv predložene kandidatkinje:

„Uoči sastanka Školskog odbora, kada još nismo znali rezultate natječaja, na mobitel me nazvala županijska pročelnica Sandra Filipović i s visoka mi priopćila kako bismo trebali zaposliti Izabelu Pleša jer je to stav osnivača, dakle Županije. Bila sam šokirana tako drskim favoriziranjem jedne od kandidatkinja. Zbog čega smo onda mi tamo i zašto uopće postoji Školski odbor bez čije se suglasnosti nikoga ne može zaposliti u školi? Ravnatelj je također inzistirao na toj kandidatkinji i nije htio predložiti drugu pa je natječaj poništen, a do izbora novoga kandidata nastavu će držati profesorica Ines Banek, zaposlena na određeno vrijeme. Takvo nametanje dovodi do gubitka vjere u institucije i sustav te do daljnjeg iseljavanja iz Baranje“, zaključila je Anuša Rešetar
.
Pročelnica Filipović nazvala je i članicu Ivanu Viljevac, također iz kvote Općine, tražeći podršku za Plešu jer je to stav osnivača.
„Bila sam zbunjena jer nisam očekivala takav poziv pa sam samo odslušala pročelnicu i rekla joj ‘dobro’, ali sam potom sve prenijela načelniku Općine, Zlatku Pinjuhu. Složili smo se kako je neprimjereno na takav način utjecati na izbor, a posebno nametati nam kandidatkinju koja je na ispitu bila najuspješnija, iako mi tada još nismo znali rezultate. Zbog toga se sada postavlja i pitanje regularnosti provedbe samog ispita“, kaže Viljevac.

Nikad manje učenika

Ravnatelj Pavlinić podržao je Plešu jer je, kaže, ostvarila najviše bodova među 13 kandidata koji su ispunili zahtjeve natječaja i pristupili ispitu.

„Postupak je proveden u skladu sa zakonom, Povjerenstvo je valoriziralo rezultate i donijelo bodovnu listu, predložio sam kandidatkinju s najvećim brojem bodova, a kako je Školski odbor srušio natječaj, novi će se raspisati u kolovozu“, najavljuje Pavlinić koji je na čelu škole još od 1992. godine kada se nastava održavala u progonstvu.

„Od 1997. sam u ovoj školskoj zgradi i nikad me nitko nije nazvao i rekao da moram nekoga primiti na posao. Sandra Filipović je predstavnica osnivača, vidjela je natječaj i javila mi se te sam joj rekao da ću organizirati natječajni postupak po pravilima. Ispitivanju kandidata nisam nazočio. Žao mi je što natječaj nije uspio, jer Ministarstvo ne želi primati nove zaposlenike dok se broj djece smanjuje. Trenutačno ih u školi imamo samo 135, što je najmanje od povratka 1997. godine. Inače ih u prosjeku imamo od 145 do 167. Ove školske godine u matičnoj školi upisali smo samo pet učenika…“, potvrđuje ravnatelj Pavlinić tezu o napuštanju Baranje.

Neuvjerljiva pročelnica

Izabela Pleša kaže kako je joj je pismeni ispit bio lak, a na usmenom je ‘rasturila’, no ne zna kako je prošla u odnosu na druge kandidate. Obaviještena je samo o poništenju natječaja pa je bila iznenađena kada smo je upoznali s cijelom pričom. Rekla je kako nije tražila nikakvu vezu niti je znala da itko intervenira za nju. Sandru Filipović poznaje, ali ne želi više reći o odnosu s njom. Diplomirala je prije tri godine, povremeno radila kao nastavnica, u međuvremenu je konkurirala na još nekoliko natječaja i trenutačno je bez posla.

U dužem telefonskom razgovoru ostavila je dojam stručne, otvorene, elokventne i samopouzdane osobe, za razliku od Ines Banek koja se prestrašila kada smo joj rekli zašto je trebamo i osim nekoliko škrtih riječi, ništa bitno nije htjela reći bez odobrenja ravnatelja, a on tada nije bio u školi.

Pročelnica Sandra Filipović također je bila vrlo suzdržana, rekavši kako ima pravo nazvati ravnatelja škole i da u tome ne vidi problem. Razgovor s članicama Školskog odbora nije priznala i zaključila kako je u tome slučaju njezina riječ protiv njihove. No, njezin je broj telefona zabilježen u dolaznim pozivima dviju članica Školskog odbora, ali ona odlučno tvrdi kako ni od koga nije zahtijevala izbor određene kandidatkinje na natječaju.
Župan Ivan Anušić smatra da Županija kao osnivač neke ustanove može imati stav o zapošljavanju određenih kadrova na radna mjesta, ali ga nikome ne smije nametati niti se pokroviteljski postavljati prema tijelima u čijoj je nadležnosti izbor kandidata za slobodna radna mjesta.
„Velika afera!“, rekao nam je ironično čudeći se što uopće želimo pisati o tako benignoj stvari.

Da, nije u pitanju velika afera, ali veliki društveni problem svakako jest. Upravo zbog takvog i sličnih problema Hrvatsku je posljednjih godina napustilo više od 300.000 mladih i stručnih ljudi koji su izvisili na natječajima na kojima je neka „sandra filipović“ zaposlila svoje favorite pod obrazloženjem da je takav „stav osnivača“.

Facebook Komentari