Predsjednica Republike potpisala je Zajednički poziv za Europu uoči europskih izbora u svibnju 2019. godine

Ad

„Europa je najbolja zamisao koju smo ikada imali

Integracija Europe pridonijela je stvaranju stoljetne nade za mir u Europi nakon što su neobuzdani nacionalizam i druge ekstremne ideologije Europu dovele do barbarstva dvaju svjetskih ratova. Do današnjeg dana ne možemo i ne smijemo uzimati mir i slobodu, boljitak i blagostanje zdravo za gotovo. Neophodno je da se svi aktivno uključimo u ostvarenje velike zamisli o mirnoj i integriranoj Europi.

Izbori 2019. godine od posebne su važnosti: Vi, europski građani, odlučujete o putu koji će Europska unija slijediti. Mi, državni poglavari Bugarske, Češke, Njemačke, Estonije, Irske, Grčke, Francuske, Hrvatske, Italije, Cipra, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Austrije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Slovačke i Finske stoga pozivamo sve europske građane koji imaju pravo glasa na sudjelovanje na izborima za Europski parlament krajem svibnja 2019. godine.

Europski narodi slobodnom su se voljom ujedinili u Europskoj uniji, koja je utemeljena na načelima slobode, jednakosti, solidarnosti, demokracije, pravde i odanosti unutar i između njezinih članica. Uniji koja je bez presedana u povijesti Europe. U našoj Europskoj uniji, izabrani članovi Europskog parlamenta, zajedno s Vijećem Europske unije, odnosno vladama svih država članica, odlučuju koja će se pravila primjenjivati u Europi i kako bi se trebao trošiti europski proračun.

Svi smo mi Europljani

Za mnoge ljude u Europi, osobito među mladim naraštajima, biti građaninom Europe postalo je prirodno. Njima nije nespojivo voljeti svoje selo, grad, regiju ili narod i biti predani Europljani.

Naša Europa je u stanju suočiti se s izazovima zajedno

U ovim mjesecima, više nego ikada prije, Europska unija suočava se s golemim izazovima. Po prvi put od početka europskih integracija spominje se povlačenje jednog ili više integracijskih koraka, poput slobode kretanja ili ukidanja zajedničkih institucija. Po prvi put jedna država članica namjerava napustiti Uniju. Istovremeno, drugi pozivaju na veću integraciju u EU ili Eurozoni, ili na Europu s više brzina.

Stavovi o tim pitanjima razlikuju se među građanima i vladama država članica, kao i između nas poglavara država. Međutim, svi se slažemo kako su europska integracija i jedinstvo ključni te kako želimo nastaviti s Europom kao Unijom. Samo snažna zajednica moći će se suočavati s globalnim izazovima našeg vremena. Posljedice klimatskih promjena, terorizma, ekonomske globalizacije i migracija ne prestaju na nacionalnim granicama. Na te izazove ćemo uspješno odgovoriti i nastaviti na putu prema ekonomskoj i socijalnoj koheziji i razvoju samo ako radimo zajedno, kao ravnopravni partneri, na institucionalnoj razini.

Želimo snažnu i integriranu Europu

Stoga nam je potrebna snažna Europska unija, Unija koja ima zajedničke institucije, Unija koja neprekidno kritički preispituje svoj rad i ima sposobnost reformirati samu sebe, Unija koja je proizašla iz svojih građana i država članica kao ključnim temeljima.

Ovoj Europi potrebna je dinamična politička rasprava o najboljem putu naprijed prema budućnosti, počevši od Rimske deklaracije od 25. ožujka 2017. godine kao temelja. Europa je u stanju podnijeti vrlo široki raspon mišljenja i ideja. Ali sigurno je kako ne smije biti povratka na onu Europu u kojoj zemlje više nisu ravnopravni partneri, već protivnici.

Našoj ujedinjenoj Europi potreban je snažan glas svih naroda. Zato vas pozivamo da iskoristite svoje pravo glasa. Na ovim izborima odlučujemo o našoj zajedničkoj europskoj budućnosti.“

Rumen Radev

Predsjednik Republike Bugarske

Miloš Zeman

Predsjednik Češke Republike

Frank-Walter Steinmeier

Predsjednik Savezne Republike Njemačke

Kersti Kaljulaid

Predsjednica Republike Estonije

Michael D. Higgins

Predsjednik Irske

Prokopios Pavlopoulos

Predsjednik Helenske Republike

Emmanuel Macron

Predsjednik Francuske Republike

Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Republike Hrvatske

Sergio Mattarella

Predsjednik Talijanske Republike

Nicos Anastasiades

Predsjednik Republike Cipar

Raimonds Vējonis

Predsjednik Republike Latvije

Dalia Grybauskaitė

Predsjednica Republike Litve

János Áder

Predsjednik Republike Mađarske

George Vella

Predsjednik Republike Malte

Alexander Van der Bellen

Predsjednik Republike Austrije

Andrzej Duda

Predsjednik Republike Poljske

Marcelo Rebelo de Sousa

Predsjednik Portugalske Republike

Klaus Iohannis

Predsjednik Rumunjske

Borut Pahor

Predsjednik Republike Slovenije

Andrej Kiska

Predsjednik Slovačke Republike

Sauli Niinistö

Predsjednik Republike Finske

Facebook Komentari