Panika u Zadru, vukovi opet napali ovce: Pojeli su tri janjeta, ostale su ‘samo’ ubili

Foto: Vuk, ilustracija

Vukovi ponovno napadaju, i to na samom ulazu u Zadar. U rubnim gradskim četvrtima Ploči i Dračevcu čopor vukova u noći s utorka na srijedu zaklao je desetak ovaca i teško ozlijedio još njih desetak.

Ministarstvo zaštite okoliša dopustilo je odstrel jednog vuka gradskom lovačkom društvu, ali rok provedbe bio je jako kratak pa u tome nisu uspjeli.

“Vrag mi govori da se vratim”

Vukovi su se opet gostili, ovaj put na samom ulazu u Zadar. U stado Josipa i Marije upali su u zoru, čim se Josip otišao kući odmoriti.

“Otišao sam, i vrag mi govori da se vratim. A ja umoran k’o pas, što ću, ne mogu, i legnem. Ujutro sam došao i imao sam što vidjeti. Poklao ih je 20-ak komada”, kaže Josip Zelić iz Zadra.

Napali su i prije 20-ak dana, dva kilometra dalje, tada su zaklali 21 ovcu. Nakon posjeta vučjeg čopora prestrašene su ovce, ali i mladi psi ovčari. Samo su tri janjeta vukovi pojeli, ostale su ‘samo’ ubili.

Ministarstvo izdalo rješenje o odstrjelu jednog vuka

Ministarstvo zaštite okoliša i Ministarstvo poljoprivrede uvidom u štetu na zadarskom području izdali su rješenje o odstrjelu.

“Jedan od lovoovlaštenika na području Zadarske županije dobio je rješenje za smanjenje brojnosti vuka od jednog grla. Dobio je rok od mjesec dana. Za uručivanje rješenja trebalo je 10 dana tako da je to na terenu bilo teško provesti”, kazao je tajnik Lovačkog saveza Zadarske županije Roko Pavić.

Nakon novih šteta čeka se novo rješenje, a onda se vjerojatno opet kreće u hajku na vuka koji se u Zadru potpuno udomaćio.

U RTL-u Danas novinarka RTL-a Nikolina Radić kazala je da je u utorak ujutro u rubnim dijelovima Zadra viđen čopor od četiri ili pet vukova, oko kilometar od prvih kuća.

Prema procjenama, na tom području u ovom trenutku ima između 20 i 25 vukova, odnosno četiri ili pet čopora. Ministarstvo zaštite okoliša naložilo je nadzor vukova na području Zadarske županije. Ta se populacija prati na temelju tragova izmeta i šapa životinja, ali i s pomoću kamera. Nakon toga donijet će se odluka trebali li revidirati kvotu za odstrel.

Facebook Komentari