Dva igrača s HDZ-ove klupe: Skup rogova u vreći, politički amaterizam, elementarno nerazumijevanje političkog marketinga….

Piše: Ante Rašić

Skup rogova u vreći, politički amaterizam, elementarno nerazumijevanje političkog marketinga, odnosa s javnošću ili artikulacija svojih programskih stajališta koji očito ni ne postoje, te život u prošlosti bez osjećaja za sadašnjost i vizije za budućnost, slika su hrvatske desnice bez obzira zovu li se Suverenistima ili Nacionalistima.

Iako su od elementarne važnosti za Hrvatsku, izbori za EP, veliki su odraz stanja na političkoj sceni nešto malo više od godinu dana prije parlamentarnih izbora, svojevrstan lakmus papir.

Niti jedna od ove dvije političke opcije ne nudi građanima, biračima, niti jednu temu iz domene rada Europskog parlamenta već svoju kampanju radi na domaćim problemima, isključivo ideološki obojenu, kao da građane Hrvatske ne zanima ništa osim Istanbulske konvencije ili prelaska ilegalnih migranta kroz Hrvatsku na putu u neke bogatije i uređenije države.Ponašaju se kao da o funkcioniranju EP znaju sve, a u osnovi ne znaju ništa, odnosno samo Ruža Tomašić nešto zna ali o tome ne govori.

S druge se strane NHR bavi se prošlošću, no prošlošću se trebaju baviti povjesničari, ma kakva ona bila, a političari se trebaju baviti politikama, u ovom slučaju onima koje se trebaju voditi u EP i koje su na korist i dobro svih građana Hrvatske, a ne samo onih koji će njima dati glas.

Lošom artikulacijom politika i bezličnom kampanjom, tzv Suverenisti neutraliziraju, odnosno potiskuju i banaliziraju sav dobar rad Ruže Tomašić u EP i umjesto da se nju forsira u kampanji, guraju se pojedinci koji izazivaju negativnu percepciju i udaljavaju glasače od liste. Narod bi rekao – Badava kreče.

Očito je da ni oni koji se nazivaju Suverenistima ne znaju što znači suverenizam i koja je definicija suverenizma, iako u svojim redovima imaju vrsnog znalca iz tog područja, no primjetno je da on niti nastupa u javnosti niti artikulira ta načela, te se postavlja pitanje je li on ukras ili smokvin list na toj listi. Ozbiljan političar, koji drži do svoje političke naobrazbe, trebao bi bar ponešto znati o politikama suverenizma ili bar načela teoretičara suverenizma poput Jeana Bodina ili Thomasa Hobbesa.

Uporno guranje u prvi plan ideologije bez ulaska u suštinske stvari i ciljeve proklamiranja svojih politika i načela u EP, sama kampanja nema smisla jer odaje sve slabosti i otkriva političku potkapacitiranost pojedinaca na listi.

Nikada nigdje ideologija nije dobila bilo koje izbore i teško je vjerovati da može i na ovim ostvariti rezultat dostatan za ulazak u EP, a niti jedna relevantna anketa to ne sugerira.

Kod NHR-a približno je slična situacija i oni vode kampanju shodno svojim mogućnostima, no za razliku od tzv. Suverenista, oni točno znaju kojem biračkom bazenu se obraćaju, a to su prije svega birači pravaške orijentacije i njihov najveći problem je veličina biračkog bazena.

Analizirajući ankete koje obrađuju raspoloženje biračkog tijela, pogotovo onog od centra desno, primjetno je da HDZ iz dana u dan gubi podršku birača. Ako se pogledaju padovi i rast onih političkih opcija koji bi mogli uzeti glasove HDZ-u, vidi se da su to u ovom trenutku samo lista Marijane Petir, čiji je trend rasta izrazito izražen, te lista Mislava Kolakušića. NHR i pogotovo Suverenisti imaju negativni trend i očito da su i birači prepoznali bezidejnost i jednosmjernost kampanje te mijenjaju svoju preferenciju.

U kampanji bez kampanje, gdje tempo diktira HDZ, a tempa nema jer tako samo HDZ-u odgovara, liste desne provenijencije djeluju upravo onako kako HDZ-u odgovara.

Davno su u HDZ-u shvatili da te liste HDZ-u nisu prijetnja, upravo suprotno, oni su HDZ-u dar s neba jer će im njihov rezultat ili donijeti koji mandat ako kojim slučajem prijeđu prag, ili im neće napraviti štetu ako ostanu ispod crte.

U HDZ-u znaju da su njima najveći problem njihovi članovi i birači i njihova apstinencija iz revolta ili razočarenja. Svjesni su da im jedino liste Marijane Petir i Mislava Kolakušića mogu napraviti štetu, te svoju priliku vide u malom izlasku birača.

Birači HDZ-a teško će glasati za opciju koja nije bar bliska njihovom političkom svjetonazoru, a to je na ovim izborima jedino lista Marijane Petir. Stranke desnog svjetonazora i njihove liste niti su kao u SDP-u prepoznale trenutak niti namjere HDZ-a o vođenju kampanje bez kampanje, niti imaju ideje, znanja i načina mobilizacije biračkog tijela. Kampanja se vodi ne maštovito, bez sadržaja i ciljanog obraćanja i bez nade u za njih povoljan ishod.

Facebook Komentari