Skupljaju novac za liječenje: Ema (14) boluje od rijetke autoimune bolesti od koje otkazuju bubrezi

Ema Ratkajec (14) iz Pobri, boluje od rijetke autoimune bolesti – idiopatskog nefrodskog sindroma. Postavljena dijagnoza znači da su Emini bubrezi postali kao spužva te propuštaju proteine u mokraću, kao i samu mokraću natrag u tijelo, zbog čega natiče. Ova bolest ubraja se u autoimune bolesti, kod kojih tijelo napada svoj organ jer ga smatra stranim tijelom.

“U razgovoru s liječnicima, ne samo u bolnici Kantrida već i u privatnoj poliklinici za dječje bolesti u Zagrebu rečeno nam je da ni Ciklosporin ni kortikosteroidi, nemaju tu sposobnost da izliječe bolest, već samo krpaju problem i održavaju Emine bubrege u normalnoj funkciji. Uskoro Ema neće moći živjeti bez tih lijekova, a ako izuzme uzimanje kako bi se izbjegle nuspojave, može doći do infekcije, zatajenja bubrega, trovanja krvi, pa i smrti”, kazao je Emin otac, Željko Ratkajec, za Novi list.

Dosadašnje jake terapije kortikosteroidima i Ciklosporinom izazvale su velik broj nuspojava. Zbog pada imuniteta, Ema mora izbjegavati odlazak među ljude (u školu, trgovačke centre i sl.) Cijeli šesti i sedmi razred završila je u bolničkoj školi na Kantridi u sklopu KBC-a, a pri izlasku iz kuće mora nositi medicinsku masku.

Nada postoji u Njemačkoj

“U Njemačkoj, u Ausburgu, postoji jedan liječnik, stručnjak za internu medicinu. Bili smo kod njega prvi put sredinom ožujka 2017. On je liječnik koji se bavi, uz ostalo, i autoimunim bolestima. Na osnovi vađenja krvi, uzimanja uzoraka kose, noktiju, mokraće i stolice on pronalazi uzrok bolesti te proizvodi antitijela koja se uzimaju oko godinu i pol dana”, kaže Emin otac i dodaje:

“Ema trenutačno uzima 21 lijek, tri koja je dobila u RH, od kojih su dva opasna, a ostali su iz Njemačke koji su bez nuspojava. Usto, dajemo joj svaki treći dan injekcije (autovaccine) ujutro i navečer. Sama dijagnoza i prvi tretman koštali su oko 7.000 eura bez smještaja, prijevoza i hrane. I slično tome bilo je svaki sljedeći put, a do sada smo bili pet puta.”

Za Emino liječenje novac će skupljati i riječki vatrogasci na humanitarnoj Vatrogasnoj biciklijadi koja se održava 11. svibnja na liburnijskom području (trasa Učka – cesta Lanišće – Lisina – izlaz na asfalt kod Žejana – Permani – Matulji – Opatija). Okupljanje će biti na učkarskom Poklonu u 10 sati.

“Građani Hrvatske mnogo su puta dosad pokazali da imaju veliko srce, a posljednji put učinili su to u velikoj akciji prikupljanja sredstava za liječenje male Mile. U nadi da ćete i u našoj akciji prepoznati isti humani cilj, unaprijed zahvaljujem na odzivu”, rekao je Dino Škamo, zapovjednik 4. smjene JVP-a Grada Rijeke i pozvao sve koji to žele da se uključe u dobrotvornu akciju.

Facebook Komentari