Prof. Letica: Napokon bi svima trebalo postati jasnim da ovaj papa do kraja pontifikata Stepinca neće proglasiti svetim

Piše: Prof. Slaven Letica, fb

PAPA FRANJO/FRANE O KANONIZACIJI STEPINCA

Čestitam Silviju Tomaševiću što je postavio pitanje i dobio odgovor pape Franje/Frane o kanonizaciji Stepinca. Iz odgovora je jasno i sasvim žalosno to što je odluku o Stepinčevoj svetosti prepustio patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju.

Evo Papina odgovora:

“Povijesni slučaj je ovaj: kanonizacija Stepinca. Stepinac je čovjek s vrlinama. To je Crkva izjavila time što ga je proglasila blaženim. Može ga se moliti. On je blažen. Ali u određenom trenutku procesa kanonizacije došlo se do nerazjašnjenih točaka. Riječ je o povijesnim točkama. I, ja koji trebam potpisati kanonizaciju s mojom odgovornošću molio sam, promišljao, tražio savjet i onda sam vidio da trebam pitati pomoć Irineja (patrijarha Srpske pravoslavne crkve pr.a.). Irinije je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno povijesnu komisiju. Radili smo zajedno. Jer, i Irineja i mene jedino zanima istina. Ne pogriješiti. Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina. Ne služi nikome. Znamo da je (Stepinac op.a.) dobar čovjek, da je blaženik, ali da se učini ovaj korak ja sam tražio pomoć Irineja da se učini istina. Izučava se. Najprije je osnovana komisija koja je dala svoje mišljenje. Ali sada se izučavaju druge točke. Produbljavaju se neke točke kako bi istina bila jasna. Ja se ne plašim istine. Ne plašim se. Samo se plašim suda Božjeg. Hvala.”

Iz odgovora bi napokon svima trebalo postati jasnim da OVAJ papa do kraja pontifikata Stepinca neće proglasiti svetim!

Mislim da Republika Hrvatska nema razloga Papu pozvati u posjet našoj zemlji i narodu.

Međutim, to ne smije biti razlog da se papu Franju/Franu proglasi “antihrvatskim papom”, jer on svoje poslanje vidi u – poprilično naivnom ekumenizmu.

Papa se konzultirao s Irinejom oko Stepinca: Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna?

Facebook Komentari