Političari su u lovu na posao iz snova, ne bira se samo eurozastupnike, Hrvatska ima pravo i na druga mjesta za godišnju plaću od 260 tisuća eura

Građani nisu pokazali neki interes, a političari su u lovu na posao iz snova. Ne biramo samo 11 eurozastupnika. Hrvatska kao članica ima pravo i na druga mjesta u Europskoj uniji. Koja i kako su plaćena, saznao je novinar Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Hrvatska je poslala ili će tek poslati neke od kadrova u Bruxelles, ali oni tamo neće zastupati Hrvatsku, već europske institucije.

Već na ljeto znat ćemo tko će biti hrvatski kandidat za povjerenika Europske komisije. On će biti saslušan od europskih zastupnika, plaća bi mu trebala godišnje iznositi oko 260.000 eura, a mandat će mu trajati 5 godina.

Do kraja ove godine iz Hrvatske u EU trebaju biti imenovana i dva suca Općeg suda, a njihova će godišnja plaća također iznositi oko 260.000 eura. Suci se imenuju na mandat od 6 godina.

Ivana Maletić već je sve to prošla i uskoro se seli u Luxembourg, gdje će biti postavljena na poziciju revizora, a i ona će primati godišnju plaću od 260.000 eura te će se na poziciji zadržati 6 godina.

Postoje još i vijeća, u kojima doduše nema toliko velikih prihoda.

Tako će u Europski gospodarsko-socijalni odbor biti imenovano 9 članova, a u Europski odbor regija još 9 članova.

Plaća je bitna pri odlasku u Bruxelles, no mnogo su bitniji dodaci na plaću. Ono što mi nazivamo “odvojeni život” u Bruxellesu se zove “život izvan druge države”, pa su tako plaćeni svi putni troškovi i smještaj tamo gdje radite.

Zbog takvih uvjeta – plaća postaje džeparac, piše dnevnik.hr.

Share This Article