-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Branitelji iz Petrinje ne odustaju: Sve ćemo blokirati na dan izbora! Jedino...

Branitelji iz Petrinje ne odustaju: Sve ćemo blokirati na dan izbora! Jedino je rješenje žilet-žica i vojska na granici

Petrinjska Inicijativa branitelja ne odustaje od zahtjeva za obustavom projekta izgradnje Centra za tražitelje azila u Maloj Gorici.

Iako su zahtjev za obustavom tog projekta poslali još 23. ožujka, od nadležnih institucija dosad im nije stigao odgovor. Institucijama su dali rok za očitovanje, a on istječe u srijedu.

Svoje zahtjeve i peticiju s četiri tisuće potpisa građana koji su protiv izgradnje Centra za azilante u Maloj Gorici Inicijativa je poslala premijeru Andreju Plenkoviću, MUP-u i ministru Davoru Božinoviću, prenosi dnevnik.hr.

Član Inicijative branitelja grada Petrinje Ivo Vranić kazao nam je da su stanovnici tog područja protiv gradnje Centra za azile.

“Konkretno, u Maloj Gorici nema ni kanalizacije ni vodovoda. U planu je u centar smjestiti dvije stotine obitelji. Kad smo upitali hoće li azilanti tamo biti pod kontrolom, rečeno nam je da će moći slobodno šetati. Stanovnike je strah azilanata”, kazao je Vranić za DNEVNIK.hr.

Kaže da su područje Petrinje napustile tisuće mladih ljudi te da su otišle cijele obitelji, a da ilegalne migrante viđaju svakodnevno.

“Ulaze ljudima u dvorišta, provaljuju u kuće i u automobile i pokušavaju ih pokrasti, razbijaju u praznim domovima… Nitko se ne osjeća sigurnim. Oni su poput terorista”, dodaje Vranić.

Smatra da rješenja, barem što se tiče Centara za azilante – nema.

“Jedino je rješenje dignuti vojsku na granicu i staviti žilet-žicu, zaštititi svoje ljude”, zaključuje Vranić i navodi da je u projektu izgradnje Centra za azilante u Maloj Gorici navedeno da bi tri milijuna eura izdvojila Europska unija, a Hrvatska dodatni milijun kuna.

“Spominje se i svota od sto milijuna kuna, a mi nemamo ni poštenu ambulantu, a ceste su nam izrovane i neupotrebljive”, navodi.

Očekuju kilometarske kolone

Poručuje da u srijedu izlazi rok do kojeg očekuju odgovor institucija. “Sačekat ćemo do kraja tjedna, nekoliko dana ne čini veliku razliku. Nakon toga organizirat ćemo ljude u mirne prosvjede na dan europskih izbora. Hodat ćemo sa zastavama po pješačkim prijelazima na državnim cestama i nitko neće moći proći. Očekuju nas kilometarske kolone vozila”, najavio je.

To je, tvrdi, samo prvi korak. “Za dalje nastavljamo našu borbu. Upotrijebit ćemo sva sredstva koja nam zakon dopušta da bismo obranili naš kraj od migranata”, zaključuje Vranić.

Kopija Zahtjeva i peticije protiv izgradnje i realizacije projekta ”Uspostava infrastrukture i jačanja kapaciteta prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici” u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju poslana je i na adrese Europskog parlamenta i Vijeća Europe.

“Moramo zaustaviti ovakvo nešto što nam se nameće bez naše volje. Našu cijelu županiju potpuno su zanemarili i sustavno je uništavaju, posebno Banovinu i Kordun, koji su u Domovinskom ratu natopljeni krvlju naših branitelja. Ilegalnih migranata ima na svakom koraku, uništavaju, kradu i provaljuju u napuštene objekte. Stanovništvo je s pravom u strahu, bojimo se za sebe i svoju djecu jer vidimo što se događa oko nas. S pravom strahujemo da oni ne dolaze ovdje da bi se integrirali, živjeli i radili, čemu svakodnevno svjedočimo”, piše u mailu koji potpisuje Ivo Vranić.

Smatraju da građani tog područja nisu obaviješteni o tome što se planira s Malom Goricom, kao ni tko je iza projekta izgradnje Centra za azilante. “Netransparentnost i izbjegavanje odgovornosti jedina su konstanta kod gradonačelnika, župana, ministra i Vlade RH, stoga u ime svih potpisnika ove peticije dajemo zaključak: Stanovnici Petrinje i okolnih naselja zahtijevaju da se obustavi realizacija i izgradnja projekta ‘Uspostava infrastrukture i jačanja kapaciteta prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici’ u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju”, dodaje se u dopisu.

O svemu je dnevnik.hr poslalo upit Ministarstvu unutarnjih poslova.

Najnovije

Još iz rubrike