U tvornici vijaka u Kninu nakon smrti kolega 20 radnika dalo otkaz, optužuju upravu: Radimo u nehumanim uvjetima; Uprava demantira

Smrt dvojice kolega od strujnog udara u tvornici vijaka u Kninu za Mirka, ali i mnoge njegove kolege je bila kap koja je prelila čašu. Teško se nose s gubitkom kolega, a neslužbeno saznaje RTL da je 20-ak radnika već dalo otkaz. Tvornica je u sklopu DIV grupe, a uprava tvrdi da za otkaze ne zna.

Mirko Ković je nakon svega što se dogodilo odlučio je progovoriti o teškim uvjetima u kojima radnici rade. Kaže zaštita na radu ovdje je nepoznanica.

“Novi pogon je obložen limovima izvana, a iznutra je šupalj. Unutra 30 strojeva, cinčanja, kontrola kvalitete, u cijeloj toj prostoriji imate gusti dim, kemikalije, tekući galvanski cink, struju, peć, a nema ventilacije”, kaže radnik Mirko Ković.

U tvornici koja je u vlasništvu DIV grupe radi pet godina.

“Ja u svojih 5 godina rada u DIV-u nisam ni na jednom radniku vidio masku”, dodaje Mirko.

I nama su u pogonu dali čepiće za uši, potpisali smo izjavu da ulazimo na vlastitu odgovornost, ali većina radnika danas je bila bez zaštite na ušima.

Iz diva su za RTL Danas demantirali otpužbe radnika.

“Nije istina definitivno, radnici imaju svu zaštitnu opremu, prolaze obuku zaštite na radu uz mentora dok njihov rad ne postane samostalam. Njihove tvrdnje nisu točne”, kaže Josip Jurišić, glasnogovornik DIV grupe.

Demantiraju i kritike na destimulaciju plaće na što su se radnici požalili.

“U prvom mjesecu bila je kolektivna destimulacija jer se nije ostvario plan za 2018.”, kaže Mirko.

U pogonu nam je prišao i radnik koji je tvrdio suprotno od svog kolege.

“Ako se nadovezujute na kolegu, fino druženje, kolegijalnost, ali ovo nije lijepo. Mislim ja tu izjavu nisam pročitao, ali su mi rekli”, kaže Goran Pehar, radnik.

A nama su rekli za još jedan problem. Iza tvornice nalazi se otrovna laguna. Koliko je toksična govori izgled biljaka u njoj. Nakon kiše sve se prelije u rijeku Orašnicu koja se ulijeva u Krku, sve to 6 km od Nacionalog parka Krka. U ribolovnom društvu tvrde da ribe na tom dijelu nema koliko god poribljavali.

“Radili su i analize, pronadeno je preko 20 teških metala”, kaže Danijel Milinčić, predsjednik Sportsko-ribolovnog društva Krka Knin.

Ministarstvo zaštite i okoliša odgovara kako je tvrtka DIV bila dužna sanirati onečišćenje, ali oni to odbijaju jer tvrde da to nije u njihovoj nadležnosti.

Gradonačelnik: “Tvrtka treba poraditi na menadžementu i sanirati onečišćenje”

Knin je posjetio RTL-ov reporter Goran Latković i razgovarao s gradonačelnikom kojem su se i radnici obratili za pomoć.

“Oni nisu došli po pomoć, obratili su se s apelom da se nešto treba promijeniti, mislim da je i Uprava DIV-a toga svjesna. Ako radnici odlaze, grad nam napuštaju ljudi koji su najpotentniji, s druge strane i oni će ostati bez radnika. Nešto treba učiniti “, kazao je za RTL Danas Marko Jelić, gradonačelnik Knina.

Dodao je da je već nekoliko puta razgovarao s Upravom DIV-a i o problemu zagađenja, ali i učestalim otkazima.

“Naš je prijedlog bio da smo mi kao grad spremni pomoći koliko možemo. Mislim da oni kao Uprava trebaju poraditi na nižem menadžmentu, jer on je taj koji upravlja radnim procesima.”

Problem zagađenja postoji već 20-ak godina. Institucije ne rade svoj posao, kao niti tvrtka koja je, prema priopćenju Ministarstva okoliša, to dužna sanirati.

“Mi kao Grad smo napravili sve, razgovarali s Upravom, alarmirali potrebne, angažirali smo profesora s Agronomskog fakulteta da napravimo analizu tla da vidimo o čemu se radi. Problem je stariji od 20 godina, to je obveza tvrtke”, kazao je Jelić i potvrdio da su dolazile i inspekcije, ali da nalaze nije još vidio, piše RTL.

Poginula dva radnika u tvornici DIV GRUPE u Kninu, odvijala se prava drama i horor

Facebook Komentari