Samo je jedan uvjet SDP-a za podršku Milanoviću na predsjedničkim izborima

Kandidira li se Zoran Milanović za predsjednika države, bez većih problema moći će računati i na potporu SDP-a.

To tvrdi više članova vodstva te stranke koji naglašavaju da bi takav rasplet događaja ipak podrazumijevao i jedan “ustupak” bivšeg šefa stranke. A taj je da će na te izbore ići kao član SDP-a, odnosno da se neće prije isticanja kandidature iščlaniti iz SDP-a, kako se prije nagađalo da bi Zoran Milanović mogao učiniti, piše Večernji list.

“Potrebno je malo mudrosti”

“Ako on želi ići kao SDP-ov kandidat, to će u stranci proći bez većih potresa. No ako bi inzistirao da se prije toga iščlani iz stranke i da ide kao nezavisni kandidat s podrškom SDP-a, to bi već bio problem. Izlazak iz stranke znači poruku da nema više ništa sa strankom koja mu je, budimo realni, dala sve. Osim toga, stranka mu ne može odmoći, dapače, može mu biti samo od pomoći i samo sa SDP-om i može dobiti te izbore”, kaže izvor iz Predsjedništva SDP-a.

Drugi izvor iz vrha stranke blizak Davoru Bernardiću kaže kako su stvari danas poprilično jasne. Odluči li se Milanović na kandidaturu, eliminirat će i sve ostale kandidate iz SDP-a. Ali samo u situaciji da na te izbore, kaže izvor, ide kao SDP-ovac.

“U tom slučaju stvar je jasna. Milanović je naš član, ima velike šanse za pobjedu i SDP će ga podržati. Ali ako napravi isto što je napravio i Bandić i ode na izbore mimo stranke, stvari će isto biti jasne. Po Statutu tada ne bi više mogao biti SDP-ov kandidat, a SDP će na predsjedničkim izborima imati svog kandidata”, kaže izvor iz vrha stranke.

Sugovornici Večernjeg lista iz vodstva kažu i kako potporu za kandidaturu Milanović u vodstvu SDP-a može doista lako osigurati, ali treba samo malo mudrosti.

“Najpametnije bi mu bilo, smatram, da dođe s Bernardićem na sjednicu Predsjedništva i zatraži potporu za kandidaturu i siguran sam da bi je tog dana i dobio. A potom bi trebao pustiti nas koji se ne možemo etiketirati kao “njegovi” da lobiramo u stranci za njega, a ne svoje bivše ministre”, kaže izvor iz vodstva.

“Ako izgubi, poraz je Milanovićev”

Izvori iz stranke ističu i kako će Milanoviću za dobivanje potpore najmanji problem biti šef stranke Davor Bernardić. On moli Boga da se Milanović odluči kandidirati jer mu je to, kažu, win-win situacija.

“Ako Milanović dobije te izbore, i Bernardić će to moći proglasiti kao svoju pobjedu. Ako izgubi, poraz je Milanovićev”, kaže izvor iz SDP-a.

Bernardić će za tu potporu ipak morati “slomiti” nekoliko njemu bitnih članova SDP-a. Jedan je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je bio izjavio kako se Milanović svojim ponašanjem, otkako više nije na čelu stranke, sam diskvalificirao za stranačkog kandidata za predsjednika. Drugi je šef Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić, a treći politički tajnik SDP-a Davorko Vidović, koji se zalaže za predizbore u stranci, na kojima teško da bi se vidjelo i Milanovića.

Sam Milanović, kažu upućeni, i te kako računa na potporu svoje stranke. Iako se do sada držao po strani, pa nije sudjelovao ni u kampanji za EU izbore, na njih planira izići i podržati SDP-ovu listu.

“Postoji jedan jedini način da Milanović dobije predsjedničke izbore, a taj je da se oko njega ujedini građanska, lijeva i centristička oporba. Tko to ne razumije, ne razumije ni politiku. Treba napraviti jasne procjene i vidjeti je li mudrije da na te izbore ide kao član SDP-a ili kao nezavisni. Sve je stvar procjene i taktike koja je bolja za postizanje rezultata. U ovome treba svima biti bitan cilj, a to je pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović, a ne nečije taštine”, kaže izvor blizak Milanoviću.

Facebook Komentari