Fijasko DORH-a u kažnjavanju za djela ratnog profiterstva i za kriminal u privatizaciji, a ništa bolje nije ni s ratnim zločinima

I četvrt stoljeća poslije nema rezultata u kažnjavanju za djela ratnog profiterstva i za kriminal u privatizaciji. Ako je suditi prema novom izvješću glavnog državnog odvjetnika – neće ih ni biti. Protokom vremena pravdaju se i kad je riječ o procesuiranju ratnih zločina. I tu je rezultat poražavajući.

Obračun s ratnim profiterstvom ogledao se i u aferi Hypo. Bivšem premijeru Ivi Sanaderu ponovno se sudilo, pa je osuđen nepravomoćno na dvije i pol godine zatvora, ali u kaznu se uračunava i raniji boravak u zatvoru. Tužiteljstvo razloga za slavlje nema.

Poraz bilježe i u pet pravomoćnih presuda prošle godine. Jedna je oslobađajuća jer nema dokaza, četiri zbog zastare. U DORH-u nisu nimalo optimistični. Prošlo je previše godina, nemaju papirnate dokaze ni vjerodostojne svjedoke, od kojih su neki i preminuli. I odluka Ustavnog suda u slučaju Hypo s problemom zastare otežala im je.

Dok gube bitke s pretvorbom i privatizacijom, ne ide im ni s procesuiranjima ratnog zločina. Kaznene prijave stižu i dalje. Prošle godine bilo ih je 34, no 14 ih je odbačeno – ili su osumnjičeni umrli ili nemaju dokaze.

Za ratni zločin optužene su 34 osobe, a taj je broj manji nego prije. Glavni državni odvjetnik navodi razloge: prošlo je više od 20 godina, teško je prikupiti dokaze, rekonstruirati događaje, iskazi svjedoka su manjkavi, sve je veći broj umrlih.

Brojke upućuju na to da im bolje ide u borbi s korupcijom. Od 129 presuda, 110 ih je osuđujućih. U 61 slučaju došlo je do nagodbe, 45 ih je dobilo zatvorsku kaznu, u 25 slučajeva ta je kazna zamijenjena radom za opće dobro.

Primanje mita najčešći je oblik korupcije. Za to djelo lani ih je prijavljeno 57, među njima ima liječnika, gradonačelnika, ali i policajaca, tužitelja, sudaca, kao i obrtnika i lučkih radnika.

Lani je oduzeto oko 90 milijuna kuna imovinske koristi od 138 okrivljenika. No ne ide glatko ni s blokiranjem imovine.

Prošle je godine odblokirana Milanu Bandiću zbog zakonskih rokova, a kad se to dogodi, tužiteljstvo kasnije ima problem – kako naplatiti oduzetu imovinsku korist.

Pedeset milijuna kuna. Tolika je ukupna vrijednost odblokirane imovine u četiri predmeta USKOK-a u kojima je ukinuto 16 privremenih mjera zamrzavanja imovine.

Izvješće potpisuje Dražen Jelenić koji je prisegnuo na dužnost prije godinu dana. Nedostaje im i novca, prostora, opreme, stručnjaka, žale se da im je zastario vozni park, a sve im to, poručuje Jelenić, treba za bolje rezultate. Izvješće ide u proceduru, branit će ga u Saboru, pred zastupnicima, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari