Najnovije

Evo što Vakula i Mikec kažu kakvo će vrijeme biti u utorak i srijedu

Neuobičajenu svibanjsku kombinaciju hladnoće, oblaka, kiše, snijega, juga i bure – u utorak i srijedu zamijenit će sunce i vedrina ukrašena ponekim oblakom, te mnogima znatno ugodnija dnevna temperatura zraka, ali je ujutro na kopnu pri tlu moguć mjestimičan mraz, osobito u gorju. I vjetar će oslabjeti, ali samo kratkotrajno, prolazno…, prognoziraju HRT-ov Zoran Vakula i Krunoslav Mikec.

Već tijekom srijede slijedi južina – jačanje jugozapadnjaka, na Jadranu i juga, te dolazak sve mnogobrojnih oblaka iz kojih već kasno navečer ponegdje može pasti malo kiše. Još češće i obilnije bit će u svježiji četvrtak, gdjegod i u obliku pljuskova s grmljavinom.

Od petka ponovno toplije, ali i dalje bez znatnije stabilizacije vremena, ne samo do kraja ovoga tjedna, nego vrlo vjerojatno i u sljedećem – bit će promjenljivo, uz izmjenu suhih i sunčanih razdoblja te povremenu mjestimičnu kišu…

Inače, nekima zanimljivo, možda i utješno – najviša dnevna temperatura zraka ovoga ponedjeljka u većini Hrvatske nije bila rekordno niska za svibanj, ali je među desetak najnižih u znanoj povijesti svibanjskih mjerenja.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Utorak – sunčanije i danju toplije, ali ujutro ponegdje pri tlu mraz

Krunoslav Mikec: “U noći i u utorak ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu još većinom oblačno, samo ponegdje uz malo kiše. Danju djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Puhat će slab i umjeren, mjestimice na udare i jak sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura od 4 do 6 °C, a najviša dnevna između 14 i 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednaka dnevna temperatura, a jutarnja će biti malo niža nego na istoku zemlje pa je lokalno moguć mraza na tlu. Bit će sunčanije nego u ponedjeljak, ujutro mjestimice s maglom. A puhat će ponegdje umjeren sjeverozapadnjak, poglavito uz Dravu i Muru.

U gorju će mjestimice biti sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a na sjevernom Jadranu nakon umjerene i jake bure tijekom noći i jutra, danju će zapuhati jugozapadni i zapadni vjetar. Pritom na sjevernom Jadranu uglavnom sunčano, a u Lici i Gorskome kotaru promjenljivo oblačno, ujutro u nekim kotlinama s maglom, a moguće i mrazom zbog niske temperature.

Većinom sunčano bit će i u većem dijelu Dalmacije. Nakon bure u noći i ujutro zapuhat će zapadni i jugozapadni vjetar, osobito prema otvorenome moru sjeverozapadni vjetar, koji može biti i jak. Najviša dnevna temperatura od 18 do 20 °C, u unutrašnjosti Dalmacije malo niža.

Podjednako toplo bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, uz dosta sunca, te uz zapadnjak i jugozapadnjak, na otvorenome sjeverozapadnjak. Pritom more malo i umjereno valovito, na otvorenome mjestimice može biti valovito.”

U srijedu još toplije, uz južinu, pa opet kiša, svježije…

“U srijedu još toplije nego u utorak, no uz jugozapadnjak će postupno porasti naoblaka, što će navijestiti promjenljiv i malo manje topao četvrtak. U petak i u subotu još ponegdje može biti kiše ili ponekog pljuska, poglavito u gorju, a dnevna temperatura zraka ponovno viša – posvuda će biti oko ili viša od 20 °C. U nedjelju oblačnije s kišom i manje toplo.

Na moru će u srijedu nakon jugozapadnjaka zapuhati jugo, koje će u četvrtak biti i jako. Pritom će biti sve oblačnije, uz povremenu kišu, moguće i grmljavinu. A lokalnih pljuskova ponegdje može biti i u malo topliji petak, ponajprije u Istri. Jugo će oslabjeti i okrenuti na zapadni i sjeverozapadni vjetar. U dane vikenda opet jugo, zatim oblaci i kiša, a u nedjelju vjerojatno bura.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” u utorak će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom na sjevernom Jadranu.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u utorak će u većini Hrvatske i okolice biti umjeren, uglavnom na Jadranu i visok, pa ako ste osjetljivije kože – kvalitetno se zaštitite.

Facebook Komentari