VIDEO Pupovac ljutit zbog dorade SDSS-ovih plakata: Ako žele da s traktorima uđemo u Bruxelles, ući ćemo

Foto: Screenshot

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u petak je, nakon što su u nekoliko gradova uništeni predizborni plakati njihove stranke među ostalim i ustaškim simbolima, poručio kako su SDSS-ovi plakati i poruke usmjereni protiv straha, za slobodu i oslobođenje društva od mržnje, a dodao je i kako se zbog svega policiji neće obraćati jer mu je dosta podsjećati ih što im je posao.

“Naši plakati i naše poruke su protiv straha, a za slobodu. Naši plakati i naše poruke su protiv mržnje i za oslobođenje ovoga društva od mržnje. Ćirilica koja nekima smeta na plakatima SDSS-a je ćirilica koja želi biti, ne samo sredstvo komuniciranja, već pismo oslobođenja našega društva od onih predrasuda i mržnje koja se godinama širi našim društvom i na koju nitko ne reagira”, rekao je Pupovac na konferenciji za novinare.

Plakat SDSS-a s natpisom njihove kampanje ‘Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?’ (‘Srbin’ je otisnut na ćirilici) u Splitu je, primjerice, nedavno osvanuo sa značajnim intervencijama pa je tako ‘Srbin’ zacrnjen, kao i naziv stranke, a po plakatu su dodani natpisi ‘NDH’, ‘Za dom spremni’, ‘Srbe na vrbe’ i ‘Palite traktore’.

Pupovac je istaknuo kako poruke napisane na uništenim plakatima žele produbiti strahove koji postoje među ljudima, produbiti osjećaj nesigurnosti koji postoji među ljudima te koje žele ograničiti mogućnosti izbora kakve se u našoj zemlji već dugo žele uspostaviti.

Predsjednik SDSS-a je upozorio da ćirilica, koja je jedno od prvih slavenskih pisama i europske pismenosti, danas u Hrvatskoj ne može imati pravo građanstva.

Onima “koji su protiv ćirilice i premazuju je crnim bojama i još crnjim porukama” poručio je: “To pismo je za nas pismo slobode”.

“Zadržat ćemo ga i nosit ćemo ga kao pismo slobode. I pismo oslobođenja ovoga društva od onih koji crnom bojom i crnim porukama žele ograničiti slobode drugih i slobode cijeloga društva kada su po srijedi razlike i mogućnost izbora”, naglasio je Pupovac.

Pojašnjavao je i kako je smisao njihova izlaska na izbore za Europski parlament širenje prostora slobode za birače i ljude koji žive u sredinama u kojima ne smiju reći što su te glasovati u skladu s svojim uvjerenjima. Smatra da je takav pritisak nedostojan svakog pristojnog društva, grada i sredine.

Osvrnuo se i na izjavu saborskog zastupnika Hrasta Hrvoja Zekanovića da mu je žao što on (Pupovac) nije 1995. na traktoru pobjegao u Beograd te da trebaju paliti traktore i 2019. Pupovac je poručio: “Ne bojimo vas se!”.

“I ne bojte se vi, jer je riječ o crnim kukavicama, a ne hrabrim ljudima. Jer je riječ o ljudima koji umjesto zastava slobode nose zastavu mržnje i simbole zločina”, rekao je Pupovac.

Dosta je obraćanja policiji i podsjećanja na to što im je posao

Zbog uništenih plakata SDSS-a, išaranih natpisima poput “NDH”, “Za dom spremni”, “Srbe na vrbe” neće se, kaže obraćati policiji jer mu je “dosta obraćanja policiji i podsjećanja na to što im je posao”.

Smatra i da se neke stvari ne bi događale kada bi vodeći ljudi u državi jasno i glasno rekli što smije imati pravo građanstva u Hrvatskoj, a što ne.

Pupovac je upozorio i da policija priznaje zastave koje nisu službene zastave RH kao i da ne podnosi prijave ili žalbe na presude nižih sudova kada se radi o pozdravu za dom spremni.

Poručio je i kako, “ako ih budu tjerali da s traktorima vode kampanju – dopunit će ćirilicu i s traktorima”. No, dodao je, neće ići u smjeru u kojem “oni misle” već u drugom.

“Ako žele da s traktorima uđemo u Bruxelles, ući ćemo”, poručio je SDSS-ov Pupovac, prenosi besplatno Hina.

Saborski zastupnik Hrast-a Hrvoje Zekanović u petak je, aludirajući na predizborni moto SDSS-a Milorada Pupovca “Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?“, poručio kako nije lako biti ni Hrvat u Hrvatskoj, a posebno u Srbiji, Bosni i Hercegovini ili Crnoj Gori, prenosi besplatno Hina.

“Mnogi Hrvati u Hrvatskoj ne mogu pronaći posao, mnogi hrvatski umirovljenici imaju niske mirovine, mnogi mladi Hrvati, nažalost, moraju napuštati domovinu jer u Hrvatskoj ne mogu pronaći posao i ne mogu egzistirati. Mnogi Hrvati su blokirani, ovršeni, plaćaju i sve skuplje režije, gorivo, plin i struju. Hrvatima se u njihovoj domovini nameću razne konvencije kao Istanbulska ili sporazumi kao što je Marakeški“, kazao je Zekanović na konferenciji za novinare u Saboru. Upozorio je i da se Hrvate u domovini izigrava i po pitanju referenduma, a vlast sabotira referendumske inicijative.

Hrvati u Srbiji nemaju ni stoti dio prava koja ima srpska manjina u Hrvatskoj

“Mogu postaviti i pitanje kako je Hrvatima u Srbiji, koji nemaju ni stoti dio prava koje ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj. Kako je Hrvatima u Bosni i Hercegovini gdje gube svaki oblik konstitutivnosti, ili u Crnoj Gori gdje ih je sve manje i manje, kao i u BiH, ali i Srbiji“, naglasio je Hrast.ov zastupnik.

Zanima ga zašto čelnik SDSS-a Milorad Pupovac i na parlamentarnim izborima nije iskoristio pravo koje je sada iskoristio na europskim izborima, “zašto nije imao hrabrosti pokušati odmjeriti svoje snage s drugim političkim strankama”.

“Očito se ovaj put dogovorio nešto sa svojim partnerom Plenkovićem da izađe sa svojom listom, da bi po D’Hondtu nagradio HDZ“, smatra Zekanović. Pupovca je pozvao da se na idućim parlamentarnim izborima ne kandidira s manjinskom listom kao inače.

Lijepo je samo onim Srbima u RH koji su bliski SDSS-u

Po njemu, lijepo je biti Srbin u Hrvatskoj, jer imaju zagarantirana tri mandata, najmanje desetak osiguranih dužnosničkih pozicija i izdašno financiranje kao što ga ima Srpsko narodno vijeće. Ali, dodaje, lijepo je samo onim Srbima u Hrvatskoj koji su bliski SDSS-u.

“U Hrvatskoj ima i drugih Srba u Hrvatskoj, poput Peđe Mišića koji su u Domovinskom ratu žrtvovali svoje zdravlje i život za svoju domovinu Hrvatsku“, kazao je Zekanović, koji je osudio uništavanje SDSS-ovih predizbornih plakata u Splitu i drugdje, prenosi besplatno Hina.

Facebook Komentari