U Kataru dovršen “Vagina-stadion”: Trebao simbolizirati brod, ali internet je odlučio drugačije

Stadion Al Wakrah u Kataru spreman je za otvorenje. Prva utakmica na rasporedu je 16. svibnja kada će novo zdanje ugostiti finale katarskog Emir kupa uz prigodnu ceremoniju prije prvog sučevog zvižduka.

Stadion ima kapacitet 40.000 gledatelja, a inovativna tehnologija trebala bi kontrolirati katarske vrućine te omogućiti gledateljima i igračima ugodnih 20-ak stupnjeva tijekom utakmice.

Oblik stadiona trebao bi predstavljati jedra dhow brodova; takvo plovilo stoljećima je služilo nadaleko poznatim arapskim trgovcima i jedan je od simbola tamošnje povijesti i kulture.

Međutim, ovaj je stadion dobio kudikamo drugačiji nadimak još kad su predstavljeni prvi nacrti. Nekoga je oblik stadiona podsjetio na vaginu i to je bilo dovoljno da se pokrene lavina, a zdanje je postalo poznato kao ”Vagina-stadion”.

Stadion je dizajnirala proslavljena britansko-iračka arhitektica Zana Hadid, koja je nažalost 2016. preminula u 65. godini zbog srčanog udara. Nakon što su predstavljeni planovi za stadion, oštro je odgovorila onima – uglavnom korisnicima društvenih mreža – koji su se sprdali s njezinim djelom.

“Sramotno je što im padaju napamet takve besmislice. Što žele reći, da je sve s rupom vagina? To je apsurdno”, rekla je Timeu 2014., piše gol.hr.

TAGGED:
Share This Article