Predsjednica RH na Danu Grada Vukovara: “Da sam ja netko” najavljena je pjesma Indexa. Tko je taj netko?

Ad

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara koja je održana u prigodi Dana Grada i spomendana njegovih zaštitnika, apostola Svetih Filipa i Jakova.

U prigodnom obraćanju Predsjednica je kazala kako Vukovar na osobit način zrcali povijest Hrvatske 20. stoljeća te je stojeći hrabro na braniku svoje Hrvatske, postao i zauvijek ostao naš grad-heroj. Podsjetila je na riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je, došavši „Vlakom slobode“ u Split na rivi upitao narod „Što mi preostaje još da vam obećam?“. „Ljudi su spontano odgovorili ‘Vukovar, Vukovar!’. Osjetili su što je najvažnije, a naš Predsjednik osjećao je bilo naroda, ispunivši i to obećanje“, navela je Predsjednica i dodala kako u tom uzviku nije bila samo želja za ostvarenjem potpune teritorijalne cjelovitosti nego i poziv na obnovu i stvaranje bolje, snažnije i u svemu uspješne Hrvatske.

“Naš narod je pobjednički narod. Pravi pobjednik je uvijek velikodušan i usmjeren na izgradnju sloge. Povijest nikada ne smijemo zaboraviti, jer što bi bio narod bez povijesti. No, moramo se okrenuti budućnosti – da naše nove generacije nikada više ne prolaze ono što su prošli njihovi preci“, kazala je Predsjednica. Izrazivši uvjerenje da za bolju Hrvatsku nema boljeg mjesta od Vukovara, Predsjednica je istaknula kako je ta ambicija snažno povezana s pomirenjem i suživotom između hrvatskoga naroda i srpske nacionalne manjine, kao i sa zajedništvom svih građana Grada.

„U programu svečane sjednice najavljena je skladba ‘Da sam ja netko’. Stara je to pjesma ‘Indexa’, ali uvijek suvremena svojom porukom. A tko je taj ‘netko’? ‘Netko’ je bio prije pet dana gradonačelnik Penava nazočivši pravoslavnoj liturgiji na blagdan Uskrsa. Hoće li uzvrat na tu gestu doći prije ili kasnije, nije toliko važno. Treba vjerovati da će doći i raditi kao da će doći. Treba vjerovati da se više nitko neće skrivati iza zakrivenih prozora dok prolazi tužna vukovarska kolona ulicama grada u spomen na muku ovog grada. Smrt, stradanja i tuga nije nikada nikome u konačnici donijela dobro – ni pobjednicima ni poraženim”, kazala je Predsjednica.

Zaključila je kako Vukovarke i Vukovarci, a posebice mladi zaslužuju nove iskorake te imaju pravo na budućnost, koja neće doći sama od sebe već je treba osvajati zajedničkim učenjem, radom i životom.

U nastavku boravka u Vukovaru, predsjednica Grabar-Kitarović susrela se u Muzeju grada Vukovara s mladim Vukovarcima koji su iznijeli svoja iskustva i mišljenja o tome što bi trebalo učiniti da život u Vukovaru bude bolji te kako gledaju na budućnost svojega grada. Osim predstavnika Savjeta mladih Grada Vukovara susretu su nazočili i članovi Mirovne grupe mladih „Dunav“ te učenici Gimnazije Vukovar– Škole ambasadora EU parlamenta.

U vukovarskoj Poduzetničkoj zoni Predsjednica Republike je obišla tvrtke “K pivovari” d.o.o., “Bauder” d.o.o. i “Marident”.

Počast poginulima

U prigodi obilježavanja Dana Grada Vukovara i blagdana sv. Filipa i Jakova, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odala je počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te nazočila otvorenju Franjevačkog muzeja Vukovar.

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić.

Počast ubijenima i stradalima u obrani Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odalo je i izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, Vukovarsko-srijemske županije na čelu s županom Božom Galićem, prvi zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović te druga izaslanstva.

Predsjednica Grabar-Kitarović je u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova nazočila svetoj misi, a potom je, u sklopu franjevačkog samostana, koji s tom crkvom čini jedinstvenu cjelinu, nazočila svečanom otvorenju Franjevačkog muzeja Vukovar, koji je obnovljen i uređen kroz projekt Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara.

„Vukovar je danas grad muzeja, ali i grad budućnosti, uz muzej Vučedolske kulture i gradski muzeja sa zbirkom Bauer, tu je i Memorijalni centar Domovinskog rata i sada Franjevački muzej, a sve te ustanove svjedoče o slojevitom razvoju grada kroz povijest, grada koji je nastao na tlu istočnih vrata Hrvatske koja su se otvarala srdačno i s gostoljubivošću sredine svjesne svog europskog identiteta”, istaknula je na svečanosti otvorenja muzeja predsjednica Grabar-Kitarović.

Podsjetila je na značajnu ulogu franjevaca u razvoju grada, njegove kulture znanosti i obrazovanja, ali očuvanja njegovih tradicijskih vrijednosti, očuvanju dragocjenog kulturnog i etnološkog nasljeđa kao i jezika narodnosti i kulture. “Franjevački rad u Vukovaru, bilo u vremenima blagostanja, bilo u vremenima tuge, agresije na Vukovar i progonstva, duboko je utkan u kod grada, ali i u njegovu sadašnjost i budućnost”, kazala je Predsjednica.

Vukovarci danas slave blagdan svoga zaštitnika sv. Filipa i Jakova i Dan grada

Facebook Komentari