VIDEO Prije 24 godine Zagreb su zasuli “zvončići”: Poginulo je sedmero ljudi, u napadu je pogođena i dječja bolnica

2. i 3. svibnja Zagreb se prisjeća napada srpskih pobunjenika koji je bio odmazda za vojni poraz u akciji Bljesak 1995. godine. Prošle su 24 godine.

Samo jedan dan nakon što je Hrvatska vojska oslobodila Okučane i okolno područje, 2. i 3. svibnja 1995. – Zagreb je pogođen raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, takozvanim zvončićima. Bio je to čin odmazde zbog vojnog poraza i osveta srpskih pobunjenika.

U raketnim napadima na civilne ciljeve u Zagrebu projektili su 2. svibnja pali na križanje Vlaške i Draškovićeve ulice (današnji Trg svibanjskih žrtava 1995.), a dan nakon toga i na Dječju bolnicu u Klaićevoj, pokraj Hrvatskog narodnog kazališta, na park Zrinjevac te pokraj Doma umirovljenika Centar.

Raketiranje Zagreba naredio je Milan Martić, srpski ratni zločinac, kasnije pravomoćno osuđen na Međunarodnom sudu u Haagu na 35 godina zatvora.

U objašnjenju presude Milanu Martiću navedeno je kako je utvrđeno da su u napadu korišteni kasetni projektili iz VBR Orkan koji je neselektivno oružje. Njime se, naime, zasipava veća površina pri čemu su odstupanja raketa od nominalnog cilja u konkretnom slučaju čak jedan kilometar.

Sud je zaključio da je raketiranje namjerno poduzeto protiv civila kao ciljeva napada, a u svrhu širenja terora među civilnim stanovništvom.

Osim toga, nakon raketiranja Zagrebu je prijetila opasnost od 500 neeksplodiranih zvončića koje je naknadno deaktivirala policija. Prilikom deaktiviranja zvončića je poginuo jedan policajac.

U raketiranju Zagreba poginulo je sedam osoba, a ranjeno je 175. Trideset i devet osoba je teško, a 136 lakše ranjeno, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari