VIDEO Horvat otkrio za koje su brodogradilište više zainteresirani Kinezi, a i koji model im nije privlačan

Nakon što su predstavnici kineske kompanije China Shipbuilding Industry Corporation napustili Hrvatsku i dok kuhaju sudbonosnu odluku o Uljaniku i 3. maju, u Intervjuu tjedna Media servisa ministar gospodarstva Darko Horvat ekskluzivno je otkrio kojem su modelu Kinezi najskloniji, što ih je najviše zainteresiralo i kad očekuje odluku. S ministrom je razgovarala Andrea Barać.

I dalje optimističan ministar Horvat je otkrio da su Kinezi najmanje skloni modelu strateškog partnerstva zbog administrativnih prepreka.

– “Ne da nisu spremni, ali nisu ga do sada još ni jednom prošli”.

A što ih je najviše zainteresiralo?

– “To je dredger koji je jedan koncentrator intelektualnog vlasništva na koje u ovom trenutku polaže pravo njegov naručitelj – firma Jan De Nul, to su noviteti kakvi konkurenciji nisu poznati”.

Tu je i, kako kaže, najkompliciranija jahta koja se završava u Puli za australskog naručitelja.

– “Takve tehničke mogućnosti i spremnost hrvtaskih inženjera u projektiranju, a kasnije i spremnost hrvatskih brodograditelja u izgradnji, moram priznati da su ih u tehničkom smislu oduševili”.

Potom je umirio javnost i sindikate:

– “Nije bilo nikakvih razgovora o bilo kakvom nekretninskom biznisu niti o turističkim aspektima jedne i druge lokacije. Razgovarali smo samo i isključivo u segmentima industrijske proizvodnje. Prvenstveno im je vrlo potentna lokacija, odnosno brodogradilište u Rijeci”.

‘Jer Rijeku vide kao vrata za Europu, ali i većina je potencijalnih partnera nakon dubinske analize imala takvo mišljenje zbog lokaliteta i tehnološkog nivoa koji je korak iznad onoga u Puli’ , dodao je ministar. Stiskom ruke na odlasku Kinezi su obećali:

– “U 10-ak dana kineska će se delegacija javiti, ne s konkretnim ili završnim zaključkom. Oni će transparentno dati sliku i viziju onoga što su vidjeli u Rijeci ili Puli. Dat će određene ponude, a hoće li one i na koji način za nas biti prihvatljive – to ćemo vidjeti”.

A ako Kinezi odustanu, na pitanje je li Vlada digla ruke i idu li brodogradilišta u stečaj, odgovorio je:

– “Nitko danas, nijedna financijska institucija, ne želi financijskom injekcijom pratiti restrukturiranje. Sve je ostalo na teret Vladi i na naš proračun, a mi smo rekli da ovakva filozofija financiranja brodogradnje više nema smisla”.

Kad je u pitanju jaružalo, ističe da država za njih jamstva platiti mora. Naglasio je da s naručiteljem vodi intenzivne razgovore prvenstveno oko toga da se brod završi u Puli ili otegli i završi na nekom od drugih brodogradilišta.

– “I drugi tjedan ću imati ozbiljne razgovore s naručiteljem tog jaružala. Svim snagama upiremo u to da se dogovorimo s Jan de Nulom. Što god se kao fizička mogućnost pojavi ili ponudi, Vlada će na to pristati”.

Početom ožujka ministar je najavio da će razgovarati sa slovenskim ministrom gospodarstva i da se nada da bi se sa Slovenijom mogli dogovoriti do kraja godine da se ukloni formalna blokada s njihove strane kad je u pitanju ulazak Hrvatske u OCED. Na pitanje je li došlo do tog razgovora i vjeruje li još uvijek da je do kraja godine moguće postići dogovor, Horvat je odgovorio:

-“Razgovaram s kolegom Počivalšekom na marginama raznih sastanaka, a i na današnjem COMPET vijeću iskoristit ću priliku kratko porazgovarati na tu temu. Ako u političkoj sferi uspijemo dogovoriti pozitivan rezultat oko granične arbitraže, tada ćemo i zadnju prepreku anulirati i nadam se da će Slovenija pozitivno odreagirati”.

Komentirao je i rezultate istraživanja CroElecto prema kojima su HDZ i SDP izjednačeni, odnosno predviđaju za obje stranke četiri mandata u novom sazivu Europskog parlamenta. ‘Najbolja anketa su izbori, nakon što 26. svibnja dobijemo preliminarne rezultate’, rekao je Horvat.

-“Ne vjerujem da će tada HDZ i SDP biti izjednačeni. Svi ovi pokušaji raznih medijskih spekulacija, i drugih, su dobra poruka nama u HDZ-u da ne smijemo sada zaspati”.

Ministar se uputio u Rumunjsku na COMPET vijeće i potom je podsjetio na usvojenu direktivu o jednakoj kvaliteti istih proizvoda u svim članicama EU-a.

– “Nadam se da ćemo kroz neraspravne i raspravne točke dnevnog reda opet napraviti nešto dobro za Hrvatsku. Podsjetit ću vas da smo tijekom prošle godine inzistirali na tzv. Omnibus direktivi i njenom aneksu. Misli da je 17. travnja, kada je EP usvojio tu direktivu, prvi veliki uspjeh onoga što nas čeka iduće godine – to je pokazatelj na koji se način trebamo pripremati za predsjedanje EU-om”.

Facebook Komentari